U trendu

Veselinović (SSP): Radi se uz pritiske, institucije ćute, poslodavci još jače gaze zaposlene

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Željko Veselinović izjavio je danas da radnici rade za mnogo manji novac nego pre, uz konstantni mobing, pritiske i maltretiranje, dok institucije ostaju neme na takve stvari, a poslodavci, koji „obilato pljačkaju građane Srbije, kroz sumnjive subvencije“ nastavljaju još jače da gaze radnike.

Veselinović je, osvrćući se na 1. maj, praznik rada, ocenio da su sindikati slabi, apatični, potkupljeni i posvađani i da je u takvim okolnostima radnicima teško i da se učlane u sindikat, a pogotovo što u mnogim firmama svaki takav pokušaj uglavnom završi otkazom za onog koji se pobuni i želi da se bori za svoja prava.

On se osvrnuo i na ekspoze mandatara za sastav nove vlade Srbije Miloša Vučevića, za koji je rekao da je pun fraza, obećanja i priča za malu decu.

„Nisam mogao da se otmem utisku da je njegova najava gašenja sindikata u vojsci dovela do hapšenja Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije koji se ni kriv ni dužan evo već treći mesec nalazi u pritvoru samo zato što je ukazivao na nezakonite radnje i težak socijalno-materijalni položaj zaposlenih u Vojsci Srbije“, rekao je Veselinović, a preneo SSP.

Zaključio je da novi mandatar želi da se obračunava nepodobnim sindikatima, dok one podobne časti novcem iz budžeta i dobro plaćenim članstvom u raznim Upravnim i nadzornim odborima.

„Zato i jesmo danas tu gde smo. Zato nam je sindikalna organizovanost, koja je 2012. godine bila negde oko 50 odsto od ukupnog broja zaposlenih, danas pala na oko 20 odsto. To je veoma zabrinjavajuće i poruka svima da će ova vlast dodatno raditi na slabljenju sindikata, koji su, kakvi-takvi, poslednja brana radnicima od strane bahatih poslodavaca“, istakao je on.

Veselinović je podsetio da je kao predsednik sindikata i kao poslanik sa liste SSP u prošlom sazivu Parlamenta predložio novi Zakon o radu, koji bi radnicima Srbije doneo bolji život, veće plate i bolje uslove za rad, ali da nije naišao na podršku vladajuće koalicije da taj zakon dođe na dnevni red.

„Ipak me to neće obeshrabriti i obećavam da ću i u ovom sazivu ponovo predložiti taj zakon i videćemo ko će i kako glasati ovaj put“, zaključio je Veselinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.