U trendu

Vidanović: Tražimo vraćanje fasada na zgradama od velike istorijske vrednosti na Slaviji

Istoričar umetnosti Marko Vidanović zatražio je danas, povodom rušenja zgrada od velike istorijske vrednosti na Slaviji, da se vrate fasade srušenih zgrada, poput bivše zgrade američke ambasade u Ulici Kneza Miloša.

„Borbu za ovu lokaciju smo pokrenuli pre dve godine, na vreme smo kontaktirali institucije kao što je Srpska akademija nauka i umetnosti koja je dala podršku za ovaj projekat, a čija je ideja da ako mora doći do rušenja, da se bar očuvaju fasade. To je jedan legalan, legitiman postupak, da se po fotografijama vrate fasade potpuno porušenih objekata“, rekao je Vidanović na konferenciji na uglu ulica Kralja Milana i Svetozara Markovića.

On je naveo da je investitor obećao vraćanje fasada zgrada sa te lokacije i apelovao na Vladu Srbije da se pod zaštitu stave Krunska ulica, Neimar, opštine Vračar i Stari Grad.

Glumica Svetlana Ceca Bojković ocenila je da uništavanje arhitektonske, urbanističke i kulturološke istorije grada spada u nasilje.

„Zato mi moramo reagovati i čuvati i braniti svaku građevinu koja ima svoju umetničku i istorijsku vrednost od investitora koji, nažalost, vandalski, nemilosrdno ruše naše spomenike kulture vodeći računa samo o svom profitu. Tako se ubija identitet grada i njegovih stanovnika“, rekla je Bojković.

Direktor Centra za urbani razvoj Rade Milić zahtevao je da se vrati ceo front Ulice Svetozara Markovića koji gleda na park Manjež.

„Mi ćemo ovu kampanju nastaviti sve dok se ove stvari ne dovedu u red. Jer ako popustimo sad mislim da će Beograd u potpunosti izgubiti svoje lice i da će ličiti na mnoge druge gradove koji nemaju nikakvu arhitekturu. Uništavamo ono što imamo, a dobijamo nešto što nije u skladu ni sa istorijom, ni sa tradicijom, niti sa identitetom ovog grada“, rekao je Milić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar