U trendu

Vijesti: Koalicija Za budućnost Crne Gore odustaje od mesta šefa Skupštine

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) navodno je spremna da u pregovorima o formiranju vlade napravi kompromis i odrekne se pozicije šefa Skupštine, na kojoj je do sada čvrsto insistirala – saznaju nezvanično podgoričke Vijesti.

ZBCG, prema saznanjima lista, traži da zauzvrat dobije četiri resora u budućoj vladi – saobraćaj, energetiku i turizam, dok bi četvrta pozicija bila predmet naknadnog dogovora s Pokretom Evropa sad (PES), koji, kao partija koja je osvojila najviše glasova na izborima, vodi pregovore o konstituisanju nove izvršne vlasti.

Iz koalicije ZBCG, koju čine Nova (Nova srpska demokratija – NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), prethodnih dana su u više navrata poručivali da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsednika parlamenta. Ističu da su spremni na ustupke u pregovorima, ali da im je neprihvatljivo da „treći (na izborima) budu drugi“, odnosno da Demokrate dobiju čelnu funkciju u Skupštini.

Demokrate su završile razgovore s PES i dogovorile da njima pripadne pozicija predsednika najvišeg zakonodavnog doma.

Čelnici Nove i DNP-a Andrija Mandić i Milan Knežević, tražili su prošle sedmice na sastanku s liderom PES i najizglednijim kandidatom za mandatara Milojkom Spajićem da ZBCG dobije potpredsedničko mesto u vladi, pet resora, poziciju šefa Skupštine i da im ostanu sva mesta „po dubini“.

PES je, kako su Vijesti objavile, njihovoj koaliciji bio ponudio mesto potpredsednika vlade, tri resora, dva mesta potpredsednika Skupstine i pozicije „po dubini“.

Knežević je prekjuče pozvao Spajića da ponovo „aktivira“ razgovore o vladi kako bi se došlo do „optimalnog rešenja“.

Iako su doskora u javnosti veće šanse davane tome da se formira vlada bez ZBCG, nezadovoljstvo Bošnjačke stranke (BS) ponuđenim mestima u vlasti otvorilo je opciju potencijalnog aranžmana sa ZBCG.

Kako su Vijesti pisale, jedna od prepreka tome moglo bi da bude insistiranje Ambasade SAD da im ZBCG nije partner, te njihova prošlonedjeljna poruka da se „raduju saradnji s vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO Ukrajini, građansku prirodu države…“.

Na junskim parlamentarnim izborima, najviše mandata osvojila je lista PES – 24, a sledi koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) sa 21 mandatom.

Prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine NSD i DNP, dobila je 13 poslanika, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sedam, a Građanski pokret URA Dritana Abazovića četiri. Bošnjačka stranka ima šest mandata, SNP dva, dok su albanske nacionalne stranke i HGI osvojile ukupno četiri mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar