Vijesti: Spajić najverovatnije dobija mandat, ali neizvesna podrška većine u skupštini

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić najvjerovatnije će od šefa države i partijskog kolege Jakova Milatovića dobiti mandat za sastav nove crnogorske vlade, ali je još nejasno hoće li imati podršku potrebnu za njeno formiranje.

Nakon trećeg dana konsultacija o mandataru Milatovića i predstavnika partija izvesno je samo da Spajić ima podršku svoje liste, na kojoj su 24 poslanika, i Demokrata, koji imaju sedam predstavnika u parlamentu, pišu danas podgoričke Vijesti.

Međutim, dodaje list, upitno je da li su svi s liste PES za Spajića, s obzirom na to da je Srđan Pavićević, lider Saveza građana CIVIS koji ima jednog poslanika, rekao da je njima prihvatljiva isključivo vlada koju bi podržavalo 49 parlamentaraca.

Crnogorski parlament imam 81 poslanika.Prema pisanju Vijesti, mogućnost saradnje s PES-om otvorile su Socijaldemokrate (SD), koje nisu učestvovale u zvaničnim razgovorima o vladi s tom partijom. Šef SD-a Damir Šehović juče je rekao da je bilo nezvaničnih kontakata, i da Spajić u toj stranci može imati „kvalitetnog sagovornika“ ako odluči da napravi proevropsku i pro-NATO vladu.

Većina partija koje su učestvovale u dosadašnjim konsultacijama s Milatovićem podržava ideju, odnosno tvrdi da je logično da Spajić bude mandatar. Međutim, njihova podrška izboru vlade, s izuzetkom Demokrata koji kažu da su završile razgovore s PES-om, uslovljena je uglavnom raspodelom pozicija u budućoj vlasti.

Na konsultacijama su do sada bili predstavnici PES-a, Demokratske partije socijalista (DPS), Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Građanskog pokreta (GP) URA, SD-a, Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Spajić je o formiranju vlade zvanično pregovarao sa svim partijama, osim s GP URA i DPS-om.

Iz Delegacije EU u Podgorici Vijestima su juče kazali da očekuju da Crna Gora formira snažnu, proevropsku vladu. Naveli su da je formiranje nove vlade „nacionalna nadležnost Crne Gore“, i da EU nema ulogu u tom procesu.

„EU očekuje da Crna Gora formira snažnu, proevropsku vladu u najkraćem mogućem roku, sposobnu da sprovede reforme vezane za EU, u konstruktivnom duhu i u skladu s očekivanjima građana Crne Gore da napreduju u procesu pridruživanja EU“, kazali su iz Delegacije EU na pitanje Vijesti da li posreduju u pregovorima o formiranju vlade, s obzirom na to da se šefica Delegacije Oana Kristina Popa prošle sedmice, uz predstavnike Kvinte, sastala s liderom BS-a Ervinom Ibrahimovićem.

Iz Delegacije poručuju da je apsolutni reformski prioritet za Crnu Goru postizanje konkretnih rezultata u vladavini prava, kako bi se ispunila privremena mjerila u okviru poglavlja 23 i 24.

„Radujemo se radu sa svim političkim akterima i institucijama koji Crnu Goru vode na strateškom putu prema EU, a koji uključuje neophodne reforme“, naveli su oni.

Lider GP URA i premijer Dritan Abazović kazao je juče da će, ako ne bude većine za izbor nove vlasti, predložiti neki model za njeno konstituisanje, ali nije želeo da kaže koji.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, riječ je o modelu koncentracione vlade koju bi oformili svi parlamentarni subjekti. .

Abazović je, nakon konsultacija s Milatovićem, rekao novinarima da podršku GP URA za formiranje vlade ne mogu imati oni koji ne razgovaraju s njegovom partijom.

„Mi sebe vidimo u 45. vladi. Što se pre formira 44. vlada, to će prije doći do 45. vlade. Vrlo je jednostavno“, dodao je.

Damir Šehović je nakon konsultacija izjavio da je logično da Spajić bude mandatar jer je lista PES-a osvojila najviše glasova na izborima. On nije isključio mogućnost saradnje sa Spajićevim pokretom.

„Pružamo ruku za proevropsku i pro-NATO vladu. Ko želi da ide u tom pravcu i ko vidi Crnu Goru na tom putu, može biti naš kvalitetan sagovornik“, saopštio je Šehović novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju, dodajući da, na bazi utiska iz razgovora s Milatovićem može da kaže da do sada niko nije obezbedio podršku da bi bio mandatar.

Čelnik SNP-a Vladimir Joković, rekao je da daje načelnu podršku Spajiću da bude mandatar, i da očekuje da bude postignut kompletan dogovor o formiranju nove izvršne vlasti.

„Ne dajemo blanko podršku dok se ne postigne potpuni dogovor – ko će sačinjavati tu vladu, koji će udeo koalicija SNP-a i Demosa imati u toj vladi, koji će biti prioriteti te vlade, rokovi za njihovo ostvarenje…“, rekao je on nakon konsultacija.

Predsednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, kazao je da ta partija daje podršku Spajiću da bude mandatar, ali da ostaje pri stavu da HGI neće biti deo vlade ako u nju uđe koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

„Uvažavamo sve na političkoj sceni, potpuno je legitimno da imamo različita mišljenja, to je jedan politički pluralizam. Međutim, shodno našim politikama, politika koalicije koju ste pomenuli nije nam komplementarna, i shodno tome mi nećemo u tom slučaju biti dio izvršne vlasti“, podvukao je on.

Milatović će konsultacije o mandataru nastaviti u ponedeljak, razgovorima s predstavnicima Force, Demokratske unije Albanaca (DUA) i CIVIS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.