Više mrtvih u Čadu nakon napada na štab bezbednosne agencije

Vlada Čada je danas saopštila da je u oružanom napadu na sedište nacionalne bezbednosne agencije u glavnom gradu zemlje Ndžameni poginulo više ljudi i za to je je okrivila opoziciju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC) 

Do incidenta je došlo samo par sati nakon što je saopšteno da će se predsednički izbori održati 6. maja. 

U saopštenju Vlade se navodi da „svako ko želi da poremeti demokratski proces koji je u toku u zemlji biće krivično gonjen i priveden pravdi“. 

Vlada tvrdi da su pripadnici opozicione Socijalističke partije bez granica (PSF) uhapšeni zbog napada na sedište nacionalne agencije za bezdnost (ANSE) i da će biti sudski gonjeni. 

Ministar komunikacija Abderaman Koulamalah je rekao da je napad predvodio upravo vođa PSF Jaja Dilo, koji još nije komentarisao taj događaj. 

Stanovnici Ndžamene prijavili su da su danas čuli pucnjavu u blizini sedišta PSF. Oni su takođe prijavili da su videli nekoliko vojnih vozila kako idu u tom pravcu. 

Nije jasno da li je Dilo među uhapšenima, ali je u objavi na Fejsbuku danas ujutru rekao da je vojska došla po njega u sedište njegove stranke. 

Vlada je takođe saopštila da je PSF umešan u nedavni „pokušaj atentata“ na predsednika Vrhovnog suda. 

Dilo u potpunosti negira sve navode i tvrdi da mu vlastodržci „smeštaju“. 

Gospodin Dilo je protivnik predsednika Mahamata Debija, koji je došao na vlast 2021. godine nakon što su njegovog oca ubili pobunjenici.​Debi je obećao vraćanje civilnoj vlasti, ali je rokove pomerao već dve godine. 

Pokret patriotskog spasa (MPS) odredio je predsednika Debija za svog kandidata za predstojeće izbore, ali on tek treba zvanično da saopšti da li će se kandidovati. 

Francuska podržava mladog Debija od početka njegove vladavine. 

Opozicija kaže da izborna komisija nije neutralna i da strahuje od nastavka vlasti dinastije Debi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.