U trendu

Više od 350 padobranaca skakalo u Normandiji, uoči obeležavanja 80 godina od Dana D

Više od 350 padobranaca danas je skakalo u Normandiji u sklopu obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, za vreme Drugog svetskog rata, preneo je danas francuski radio Evropa 1 (Europe) na svom sajtu.

Skokovi su održani u blizini manastira Mon-Sen-Mišel, jer se Sen Mišel (Sveti Mišel) po katoličkoj tradiciji smatra zaštitnikom padobranaca.

Padobranci, među kojima je bilo amatera a ne profesionalnih vojnika, skakali su sa visino od 400 metara. Oni su nosili ondašnje savezničke uniforme i koristili stare padobrane okruglog oblika, a neki su nosili i zastave savezničkih zemalja.

Drugi francuski mediji su danas preneli da su u proslavi učestvovali i američki vojnici, te da će tokom dana na mestu dolaska padobranaca pevati hor vazdušno-desantnih jedinica vojske SAD.

U četvrtak, 6. juna biće tačno 80 godina od početka operacije poznate kao Dan D, i jedne od ključnih bitaka za pobedu nad nacističkom Nemačkom.

Iskrcavanje u Normandiji, pod šifrom „Operacija Overlord“, najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja. Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale počelo je noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, posle čega je 6. juna 1944. usledio i uspešan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana, grada na severozapadu Francuske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.