Više od milion i po muslimanskih hodočasnika stiglo u Saudijsku Arabiju na godišnji Hadžiluk

Saudijski zvaničnici su saopštili da je više od milion i po hodočasnika stiglo u tu zemlju da prisustvuje godišnjem hadžiluku u Meki, koji počinje u petak. Zvaničnici su kazali da očekuju da ovogodišnji broj hodočasnika bude veći od onog iz 2023. godine kada je, prema procenama, bilo 1,8 miliona ljudi.

Jedno od najvećih svetskih verskih okupljanja, hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama. Od svih muslimana se traži da ga izvrše barem jednom u životu ako su fizički i finansijski sposobni za to.

U utorak su se hodočasnici okupili u Velikoj džamiji u Meki, izvodeći ritualni obilazak sedam puta oko Kabe, poznat kao „tavaf“ na arapskom, strukture u obliku kocke unutar džamije koja se smatra najsvetijim mestom islama. Nosili su ihrame, dva nezašivena lista belog platna koji podsećaju na pokrov.

Mnogi su viđeni kako nose kišobrane protiv sunca, na temperaturama koje su juče dostizale 42 stepena.

Kruženje velike gomile ljudi oko Kabe trajaće do prvog dana hadža koji zvanično počinje u petak kada će se hodočasnici preseliti na planinu Arafat na jednodnevno bdenje, zatim u Muzdalifu, stenovitu ravnicu udaljenu nekoliko kilometara.

U Muzdalifi, hodočasnici sakupljaju kamenčiće koji će se koristiti za simbolično kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.