U trendu

Višković: Američke sankcije srušile sajtove institucija RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je nemogućnost pristupanja zvaničnim sajtovima Vlade RS rezultat američkih sankcija.

„Isključili su nas Amerikanci. Iako imamo sve uplaćeno do februara 2025. godine, brutalno smo isključeni zbog sankcija koje su SAD uvele predsedniku Republike Srpske“, rekao je Višković za poslovni portal Kapital (Capital.ba) u Tesliću, gde se održava investiciona konferencija „Invest Srpska“ u organizaciji Investiciono-razvojne banke RS.

On je dodao da Vlada preduzima određene korake kako bi prevazišla ovaj problem.

„Nemojte tražiti da preciziram kakvi su to koraci, ali u naredna dva-tri dana bi sve trebalo da profunkcioniše“, rekao je Višković.

Osim domena Vlade RS i svih njenih ministarstava, ukinut je i domen zvanične internet stranice predsednika RS Milorada Dodika, koji je svoj sajt u međuvremenu, 21. oktobra, registrovao na novom domenu u Srbiji.

Sajt predsednika RS, registrovan na domenu „.net“, postao je nedostupan samo četiri dana nakon što je Dodiku ugašen zvanični Jutjub kanal, a potom i verifikacija na društvenoj mreži Iks.

Sve se desilo nakon što su SAD objavile da su pooštrene sankcije prema predsedniku RS i da su se na američkoj „crnoj listi“ našli i njegov sin i ćerka, Igor i Gorica Dodik.

Stranici predsednikrs.rs sada se nesmetano pristupa, ali sve druge institucije – Vlada RS, njeni onlajn servisi, sajtovi svih ministarstva i mnogih entitetskih agencije građanima su i dalje nedostupni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.