U trendu

VJT: Boško Savković uslovno kažnjen šest meseci zbog nošenja obešene lutke koja liči na Vučića

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu i okrivljeni novinar i pisac Boško Savković zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu s kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu.

Savkovića (60) je VJT optužilo za poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja zato što je na opozicionom protestu nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Aleksandra Vučića s koncem oko vrata.Tužilaštvo je saopštilo da je sporazum o priznanju krivice, posle ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i Savkoviću izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izršiti ako ne ponovi krivično delo u roku od dve godine.

Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor.

„Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu ‘Srbija protiv nasilja’ 3. juna 2023. u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predstavnik najviših državnih organa – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje“, navodi se u saopštenju.

VJT navodi da je „fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar