VJT: Uhapšeno pet odgovornih lica kompanije ‘Aman’, zbog sumnje za pranje novca

 Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije i Poreske policije, uhapšeno je pet lica zbog sumnje da su preko fantomskih firmi izvukli oko dve milijarde dinara iz privrednog društva „Aman“, koji su dalje plasirali u inostranstvo.

U saopštenju VJT navodi da se sumnja da su oni krivična dela pranje novca i poreska prevara izvršili u periodu od 1. decembra 2020. godine do 31. jula 2023. godine, kao i da su taj novac u inostranstvu ulagali u nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti, u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine.

„VJT u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela Pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, koje je vršilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Danas su lišeni slobode stvarni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B., Rajka B., Nemanja B., Jovan A., i knjigovođa Miodrag S., dok će protiv Andree A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik Privrednog društva „Aman“ Nemanja P., zakonski zastupnici „Aman Real Estate“ Mile V. i Džalil (Kxalil) S., kao i dvojica fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

„Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz pd ‘Aman’, koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu“, navodi se u saopštenju.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.