U trendu

Vlada Srbije: Prostor kod stare Ložionice i mosta Gazela u Beogradu postaje centar kreativnosti

Okolina beogradskog mosta Gazela i nekadašnje stare zgrade Ložionice i okretnice za parne lokomotive, koja je godinama bila zapuštena, postaće centar kreativnosti, umetnosti i inovacija, i prostor za okupljanje mladih umetnika, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da Vlada, u cilju šire urbanizacije ovog dela Beograda, preko nacionalne platforme „Srbija stvara“, pokreće projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve „street-art“ galerije na otvorenom, u neposrednoj blizini budućeg kreativno inovativnog centra Ložionica.

Najavljeno je da će „betonski stubovi mosta poslužiti kao platno za murale“, kao i da je ideja da to bude prva „živa street-art“ galerija u Evropi u kojoj će umetnici moći da stvaraju svoja dela inspirisana inovacijama, čovekovim stvaralaštvom i sinergijom prirode i novih tehnologija.

„Urbana galerija, kao prirodni nastavak kompleksa Ložionice, prostiraće se od Savske ulice i Mostarske petlje sve do Savskog šetališta. Pored oslikavanja svih nosećih stubova mosta Gazela novi urbani izgled dobiće i stubovi pripadajuće pristupne saobraćajnice mosta Gazela, koja se nadvija iznad nove saobraćajnice Ulice Ideja“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će „koncept galerije biti razrađen u saradnji sa kreativnim konsultantom i međunarodno priznatim street-art umetnikom Andrejem Žikićem – Artezom“, kao i da će uskoro biti raspisan javni konkurs na koji će moći da se prijave domaći street-art umetnici.

Projekat rekonstrukcije stare Ložionice i njena adaptacija u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji nastajao je na inicijativu nacionalne platforme „Srbija stvara“, a izgradnja centra se u potpunosti finansira iz sredstava budžeta Vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.