Vladimir Orlić za CMG: Poseta predsednika Kine Si Đinpinga je od istorijskog značaja

Predstojeća poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna je čast za Srbiju, ne samo zbog toga što je reč o nedvosmisleno jednom od najvećih svetskih lidera, koji se nalazi na čelu jedne od najznačajnijih zemalja, već i zato što je reč o iskrenom i pravom, velikom prijatelju Srbije i srpskog naroda, izjavio je za Kinesku medijsku grupu (CMG) poslanik i donedavni predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Orlič je naglasio da je reč o poseti koja je od istorijskog značaja za Srbiju.

„Takva je bila i prethodna poseta Si Đinpinga Beogradu, pre osam godina, ali bih rekao da je istorijsko i sve što smo uspeli da napravimo zajedničkim radom, kada je reč o našim odnosima u proteklom periodu“, dodao je.

Prema Orlićevim rečima, ono što danas imaju Srbija i Kina, i što sa velikim zadovoljstvom i ponosom  zajedno nazivaju čeličnim prijateljstvom, ustanovljeno je zahvaljujući međusobnom poštovanju i poverenju njihovih lidera, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga, a što, sa svoje strane, zajednički prate države, parlamenti, vlade, ali i narodi Srbije i Kine.

„Svi u Srbiji beskrajno su zahvalni Kini što poštuje našu zemlju, naš suverenitet i teritorijalni integritet, što možemo da računamo na podršku Kine u svakom pogledu, na svim međunarodnim forumima. Sa svoje strane uvek ističemo da je za nas princip jedne Kine nešto što ćemo uvek i svuda poštovati. Na našu podršku naši dragi prijatelji i naši strateški partneri u Kini mogu da računaju na svakom mestu“, istakao je Orlić.

Orlić je naveo da svi u Srbiji pamte bratsku, nesebičnu pomoć, koju je Kina ukazala srpskom narodu u najteže vreme, kada smo se svi borili protiv koronavirusa i kada je čitav svet pokazao da nema dovoljno solidarnosti.

„Svi su gledali da za sebe obezbede pre svega dovoljno vakcina, lekova i respiratora, a mi smo sve to dobili odmah, od naših prijatelja iz Kine. Sarađivali smo sve to vreme u oblasti ekonomije, u oblasti investicija. Iz godine u godinu, Kina je nesumnjivo investitor broj jedan u našoj zemlji, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera. Srbija je povećala izvoz u Kinu za više od 140 puta u prethodnih 10 ili 12 godina, a kada je reč o kineskom tržištu, sve značajniji broj kineskih kompanija je prisutan ovde“, rekao je Orlić. 

Govoreći o značaju Inicijative „Pojas i put“, Orlić je rekao da je Srbija izuzetno zadovoljna zbog učešća u toj inicijativi od globalnog značaja.

„Sa koliko pažnje pristupamo učešću u toj inicijativi, dovoljno govori to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao prethodnom forumu ‘Pojas i put’ i tom prilikom, ne samo da su ukazane najviše počasti predsedniku naše države, nego je naša saradnja podignuta na još viši nivo“, istakao je Orlić za CMG.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.