U trendu

Vrhovni sud Španije pozvao odbeglog katalonskog lidera Puđdemona da svedoči u istrazi za ‘terorizam’

Španski Vrhovni sud danas je pozvao odbeglog bivšeg predsednika regionalne vlade Katalonije Karlesa Puđdemona da bude svedok odbrane, u slučaju o navodnom terorizmu, tokom protesta povezanih sa neuspelim referendumom o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

U saopštenju španskog suda se navodi da su Puđdemon i član katalonskog regionalnog parlamenta Ruben Vagensberg pozvani da dobrovoljno svedoče putem video konferencije iz njihovih rezidencija van Španije, na ročištu koje je zakazano između 17-21. juna.

Vrhovni sud je otvorio istragu protiv Puđdemona i Vagensberga „za zločine terorizma“ u vezi sa tajnom grupom zvanom Demokratski cunami, koja je organizovala proteste protiv zatvaranja nekoliko katalonskih separatističkih lidera uključenih u nezakonit referendum o nezavisnosti tog regiona 2017. godine.

Tokom tih protesta više hiljada demonstranata je blokralo pristup aerodromu u Barseloni što je uzrokovalo otkazivanje velikog broja letova.

Puđdemon je nakon neuspeha referenduma i potonjih protesta pobegao u Belgiju, pošto je Španija raspisala poternicu za njim po optužbi za nenamensko korišćenje javnih sredstava.

Međutim, nakon što je levičarska španska vlada Pedra Sančeza prošlog meseca donela kontroverzni zakon o amnestiji njemu i stotinama drugih pristalica katalonske nezavisnosti je omogućeno da se vrate u politički život zemlje.

Sam Puđdemon je najavio da će biti kandidat na prevremenim regionalnim izborima u Kataloniji koji treba da se održe 12. maja i da će se vratiti u Španiju, ako bude imao šanse da dođe na mesto predsednika regionalne vlade.

On je u izgnanstvu nastavio da bude politički aktivan, 2019. godine je izabran za poslanika u Evro parlamentu i dalje je na čelu partije „Zajedno“.

Vagensberg je pobegao u Švajcarsku nakon što je ranije ove godine protiv njega započeta istraga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.