U trendu

YIHR zatražila da REM reaguje jer su Vučić i Pink targetirali njihove aktivistkinje

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahtevala je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcioniše RTV Pink zbog toga što su video materijal sa izjavama aktivistkinja Inicijative upotrebili kao sredstvo kampanje vladajuće stranke i podsticanje mržnje i nasilja.

U saopštenju su naveli da je tokom gostovanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u nedelju 19. maja Pink prikazao video materijal u kojeme su fotografije i izjave aktivistkinje YIHR Mile Pajić i preminule dramaturškinje i aktivistkinje Borke Pavićević, osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) zloupotrebljene kao sredstvo kampanje koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke usmerene protiv pokreta Kreni Promeni.

„Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije prvi put da komentarom ovakvih video materijala tokom svog gostovanja normalizuje i podstiče političku propagandu, mržnju i nasilje. Zahtevamo od REM-a da sankcioniše RTV Pink kao i odgovorne osobe ovog medija zbog prikazivanja video snimka“, navela je YIHR.

Dodali su da i zaštitnik građana, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ministarstvo informisanja i telekomunikacija moraju reagovati kako bi se ova praksa zloupotrebe televizijskog sadržaja zaustavila.

Da je reč o praksi targetiranja mirovnih aktivistkinja govori i podatak da je programska direktorka YIHR Sofija Todorović u petak 18. maja primila preteće pozive i poruke uznemirujuće sadržine kao, a da manipulisanje sadržajem privatnih fotografija aktivistkinje Mile Pajić svedoči u prilog činjenici da je u toku targetiranje mladih koji imaju drugačiji stav od predstavnika vlasti po pitanju ratne prošlosti.

„Ni premijer Miloš Vučević ni predsednik Vučić do danas nisu osudili pretnje koje su upućene aktivistkinjama YIHR, među kojima je i Mila Pajić, zbog toga što su podržale usvajanje teksta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici“, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da na ovaj način Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici, koje je prevashodno uvreda za porodice žrtava, koriste i kao sredstvo za targetiranje aktivistkinja kao i udruženja koji pozivaju predstavnike vlasti da podrže tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kom će se glasati u četvrtak 23. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.