U trendu

Zajedničke patrole kineske i srpske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Državni sekretar MUP-a Željko Brkić izjavio je danas u Beogradu, prilikom početka sprovođenja zajedničkih policijskih patrola, da će oni do 26. oktobra patrolirati u užim gradskim jezgrima tih gradova sa ciljem preventivnog delovanja i pružanja asistencije u komunikaciji srpske policije sa kineskim državljanima.

„Naglašavam da policijski službenici Kine neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primenjivati policijska ovlašćenja niti će postupati u bilo kom svojstvu organa nadležnih za sprovođenje zakona“, kazao je Brkić.

Državni sekretar je dodao da je saradnja između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine u oblasti zajedničkih policijskih patrola zasnovana na memorandumu koji je zaključen 2019. godine.

„Te godine je šest policijskih službenika Kine zajedno sa policijskim službenicima MUP Srbije obavljalo patrolne delatnosti na području Beograda, Novog Sada i Smedereva. Tom prilikom ostvarili su više od 60 delatnosti i kontakte sa više od 6.000 građana“, rekao je Brkić.

Otpravnik poslova ambasade Kine u Srbiji Dže Džang izrazio je dobrodošlicu kineskim policajcima i poželeo im uspeh u radu sa srpskom policijom.

„Srbija je jedna od prvih destinacija za kineske turiste i sigurno će biti sve više i više kineskih turista. Dolaskom naše policije sigurno će se pojačati njihov osećaj bezbednosti. U ime Ambasade Kine želimo uspeh njihovih zajedničkih patrola sa srpskim prijateljima“, poručio je Džang.

Policajci iz Kine, osim u Srbiji, učestvuju i u zajedničkim policijskim patrolama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар