U trendu

Zajedno: Objekat koji Mitrović gradi u Beogradu simbol je sile i bahatosti

Poslanici grupe „Moramo-Zajedno“ Đorđe Miketić i Nebojša Zelenović danas su ispred objekta u izgradnji vlasnika televizije „Pink“ Željka Mitrovića u skupom beogradskom naselju Dedinju ukazali da takva izgradnja bez dozvole „više neće prolaziti“, i ocenili da je taj objekat simbol „sile i bahatosti“.

Zelenović je na konferenciji za novinare istakao da to nije problem samo urbanističkog i građevinskog tipa, već dublji problem celog društva.

Dodao je da taj objekat predstavlja simbol „sile i bahatosti“ i da „treba da se zapitamo kako smo to dozvolili i zašto smo pristali na nasilje“.

On je pozvao građane da izađu sutra na blokadu autoputa u 17 časova ispred Sava centra, a da u subotu izađu na šetnju do televizije „Pink“.

Miketić je izjavio da investitorima Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda nije tražio potrebne papire za rušenje prethodne zgrade koja se nalazila na mestu gde je Mitrovićevo gradilište, što je, kako je naveo, dokaz da investitori bliski vlasti mogu da rade šta hoće.

„Ovakve kućerine bez ikakvih dozvola i planova više ne mogu prolaziti kod građana“, dodao je on.

Građevinska inspektorka Slađana Stojsavljević je navela da svaki investitor pre početka izgradnje mora da se obrati Sekretarijatu za urbanizam grada Beograda, posle čega dobija informaciju o lokaciji koja daje podatke šta se na toj parceli može graditi, koja je visina objekata i druge parametre.

Po njenim rečima, kada se idejni projekat uradi, onda se ide na lokacijske uslove, koji daju određene građevinske parametre i uslove za priključenje na infrastrukturu.

„Kroz taj drugi parametar koji su lokacijski uslovi, dobija se drugi koeficijent, odnos bruto površine nadzemnih etaža, gde je investitor (Mitrović) zloupotrebio tu informaciju i na osnovu toga je dobio 6.000 kvadrata umesto 2.000, gde nije koristio prave podatke iz lokacijskih uslova“, dodala je ona.

Stojsavljević je ukazala da je to „investitorska gradnja“, kao i ustupci povlašćenim investitorima, gde nisu poštovane urbanističke procedura, odnosno pravilno formulisanje lokacijskih uslova i informacija o lokaciji.

List „Danas“ je ranije objavio da centralni deo kompleksa kojeg gradi Mitrović, koji se završava kupolom, nije podeljen spratnim pločama, već je „formiran jedinstveni prostor“, dok je drugde međuspratna visina 6,5 metara, a da je čitav objekat visine 37 metara, s vidikovcem na vrhu. U 4.000 podzemnih kvadrata biće „radionica, audio-studio, bioskop, multifunkcionalna sala namenjena sportskim aktivnostima, koncertima, performansima, studijskom snimanju“, a ispod površine tla su i bazen povezan s dvorištem, „fitnes i spa zone“, „kružne staze za vožnju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar