U trendu

Zajović: Ubistvo gardista je jedan od 'najdokumentovanijih zločina'

Ubistvo dvojice gardista Srbije i Crne Gore na Topčideru 5. oktobra 2004, jedan je od „najdokumentovanijih zločina“, kao i dokaz da je država Srbija „sigurna kuća za ratne zločince“, izjavila je danas predstavnica nevladine organizacije „Žene u crnom“ Staša Zajović.

Zajović je, na obeležavanju godišnjice pogibije gardista ispred vojnog objekta „Karaš“ na Topčideru u Beogradu, izjavila za agenciju Beta da je „dokazano da se ubistvo desilo u kasarni“, kao i da su u postupku dokazivanja učestvovale relevantne insititucije u zemlji i inostranstvu.

„Ustavni sud je 2013. godine naložio tužilaštvu da pokrene istragu ali se ništa nije desilo“, kazala je Zajović.

Podsetila je i da je Vlada Srbije 2016, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa porodicama gardista, formirala komisiju za istraživanje tog slučaja, ali se ona nikada nije sastala.

Prema njenim rečima, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su „još jedne žrtve“ tadašnjeg haškog optuženika Ratka Mladića, koji je kasnije osuđen za ratne zločine, a on se, prema njenim rečima, skrivao u vojnom objektu u Topčideru.

„Žene u crnom“ su ispred vojnog objekta „Karaš“, dok su članovi porodica ubijenih gardista obeležavali godišnjicu njihove pogibije, držale danas transparente „Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“, „Odgovornost“ i „Solidarnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar