U trendu

Zaštitnik građana pozvao žene da prijave propuste u porodilištima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama.

„Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni, koji, umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka“, naveo je Pašalić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, potrebno je uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje.

Reakcija zaštitinika građana usledila je nakon jučerašnjeg potesta neformalne grupe „Ženska solidarnost“ u Beogradu i protestu u Sremskoj Mitrovici, povodom slučaja u kojem je usled nebrige akušera jedna beba preminula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar