U trendu

Zaštitnik građana traži bolju zaštitu dece

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas, povodom 20. novembra – Svetskog dana deteta, da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja i zlostavljanja i da se njihova prava moraju štiti uvek i svuda.

On je u saopštenju istakao da deca treba da budu osnažena da postanu svesna da pored prava imaju i određene obaveze.

„Svako dete ima pravo da se razvija i napreduje u svakom pogledu, kao i pravo da ga ni odrasli ni deca na tom putu ne ugrožavaju. Zbog toga decu treba osnaživati da budu tolerantna, solidarna i da imaju empatiju prema drugima, tačnije akcenat u radu sa decom treba da bude stavljen na vaspitanje gde važnu ulogu imaju roditelji i škola“, naveo je u saopštenju Pašalić.

Dodao je da se deca u Srbiji, kao i njihovi vršnjaci širom sveta, svakodnevno susreću sa novim izazovima među kojima su najizraženiji digitalno, vršnjačko i nasilje u porodici.

Povodom Svetskog dana deteta oglasio se i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov koji je rekao da su deca budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje danas utvrđujemo, biti i ispunjene u vremenima koja dolaze.

„Zbog njih, kao i zbog nas, moramo kao društvo činiti sve da stvorimo uslove da budu bezbedni, zaštićeni, a da se njihove ličnosti i potencijali slobodno u potpunosti razvijaju, te da odrastaju u porodičnoj sredini, ispunjenoj sigurnošću, ljubavlju i razumevanjem“, rekao je Žigmanov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar