U trendu

Zavetnici: Lokalne izbore na Kosovu održati po zakonima Srbije

Srpska stranka Zavetnici ocenila je da poziv Predsednika Aleksandra Vučića Srbima na Kosovu da što pre zatraže lokalne izbore od Prištine, najbolje pokazuje „dezorijentisanost politike aktuelne vlasti i njenu nemoć da se odupre daljim ustupcima i zaštiti srpski narod u pokrajini“.

Ta stranka je saopštila da je naivno očekivati da će lokalni izbori, koji se sprovode „po zakonima tzv. Republike Kosovo“, na bilo koji način dovesti do stabilizacije situacije na severu i traži da se izbori održe po srpskom zakonu.

„Paradoksalno je da vlast u Beogradu poziva Srbe da učestvuju u izbornom procesu, koji će biti pod kontrolom istih onih paradržavnih institucija koje su okupirale sever Kosova i Metohije i već mesecima vrše nezakonita hapšenja, zatvaraju srpske škole i bolnice i Srbe guraju u potpunu humanitarnu katastrofu“, naveli su Zavetnici.

Dodali su da je „jedini način da se spreči dalje divljanje Kurtijevog režima – povratak srpskih institucija u pokrajinu i obustava primene svih protivustavnih sporazuma“.

„Ističemo da su na Kosovu i Metohiji legalni i legitimni samo oni izbori koji se održavaju pod okriljem države Srbije i zato tražimo od predsednika Narodne skupštine da u skladu sa ovlašćenjima koja mu daju Ustav i Rezolucija 1244 raspiše izbore u četiri srpske opštine na severu i zatraži od predstavnika misije UN da obezbede njihovo nesmetano sprovođenje“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar