U trendu

Zavod za Betu: Generalštab pod zaštitom, nije bilo predloga za ukidanje statusa kulturnog dobra

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da se zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, ima status kulturnog dobra i da Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa.

„Ovaj zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument predlog za ukidanje statusa kulturnog dobra – spomenika kulture ‘Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu'“, navodi se u odgovoru Zavoda na pitanja agencije Beta.

Zavod je naveo da je za zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Ulici kneza Miloša 33-41 utvđen status kulturnog dobra – spomenika kulture Odlukom objavljenom u Službenom glasniku (br 115/05), u kojoj su propisane i mere zaštite spomenika kulture i zaštićene okoline.

U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, kako su dodali, za intervencije na nepokretnostima koje uživaju status kulturnog dobra neophodno je pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda, odnosno ukoliko je u pitanju kategorija od izuzetnog značaja – iz nadležnosti Republičkog zavoda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dostavio je agenciji Beta i odluku objavljenu u Službenom glasniku u decembru 2005. godine, u kojoj se kao mere zaštite navodi „očuvanje autentičnog izgleda, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih i oblikovnih elemenata arhitekture kao i originalnih materijala“.

Predviđeno je i redovno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture.

Mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture podrazumevaju zabranu gradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njeguvu zaštićenu okolinu.

Mere se odnose i na urbanističko, komunalno i hortikulturno uređenje, održavanje i korišćenje prostora zaštićene okoline spomenika kulture.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju Vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine.

Pokret je naveo i da će taj prostor, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, biti predat u zakup toj kompaniji na 99 godina, bez nadoknade, kao i da postoji mogućnost da zgrada bude srušena ili pretvorena u hotel.

Ministar Vesić odbacio je navode da je bilo šta potpisano, ali nije negirao da ga je Vlada ovlastila da potpiše memorandum sa kompanijom koja bi izvršila revitalizaciju tog prostora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar