Završena konstutivna sednica Skupštine Beograda, izbor gradonačelnika u ponedeljak

Izborom zamenika predsednika Skupštine Beograda, sekretara i njegovog zamenika završena je konstitutivna sednica novog saziva Gradske skupštine, a Nikola Nikodijević, koji je četvrti put izabran da vodi Skupštinu grada najavio je novu sednicu za ponedeljak 24. jun, na kojoj će se birati gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i gradsko veće.

Sednica je počela verifikacijom mandata odbornika posle čega su odbornici „Kreni-promeni“ napustili zasedanje kao „čin protesta“ zbog izbornih nepravilnosti.

Za predsednika Skupštine Beograda izabran je Nikola Nikodijević, član Socijalističke partije koja je na lokalnim izborima 2. juna nastupila na listi „Aleksandar Vučić- Beograd sutra“, i kom je to četvrti mandat na čelu gradskog parlamenta.

Od 110 odbornika tajnim glasanjem su 72 glasala za izbor Nikodijevića glasalo 60 dok je 12 bilo protiv.

Izbor Nikodijevića za predsednika Skupštine Beograda kritikovala je odbornica grupe koju čine Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana, Jelena Banjac, navodeći da ostanak dosadašnjeg predsednika gradskog parlamenta na toj funkciji znači „nastavak svega lošeg za ovaj grad, nameštenih tendera, korupcije, bogaćenja i nebrige za svakodnevan i običan život građana“.

„Gradonačelnici se menjaju, Nikodijević ostaje, zato što je on ogledalo svega lošeg u Beogradu u poslednjih deset godina“, navela je Banjac.

Obrazlažući predlog većine da Nikodijević ostane na mestu predsednika skupštine, odbornik s liste „Aleksandar Vučić- Beograd sutra“ Aleksandar Antić rekao je da je Beograd proveo previše vremena u izborima i privremenom statusu i da je „od ogromnog značaja da što pre počne da funkcioniše u punom kapacitetu“.

„Nikola Nikodijević u prethodnom periodu dokazao se kao neko ko je na kvalitetan način vodio skupštinu grada. Dovoljno je mlad da ima energije a iskusan i efikasan i sposoban da na kvalitetan način može da vodi ovu skupštinu, jer najbolje poznaje Skupštinu grada jer je u 15 godina prošao sve od odbornika i člana veća i u tri mandata predsednik skupštine grada“, rekao je Antić.

Nebojša Bakarec sa te iste liste rekao je da je Nikodijević najbolji kandidat i da je već 10 godina deo tima „koji je uzdigao Beograd“.

Pre glasanja, Dobrica Veselinović sa izborne liste Biram Beograd dao je ostavku na odborničko mesto a ostale odbornike pozvao da se vode etičkim merilima, da zanemare finansijske i partijske interese i da poštuju zakone.

Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta rekla je da je u gradu izabrana većina koja predstavlja „spregu kriminala i korupcije“ koja se po njenim rečima, sprovodi u Beogradu.

„Mogu da konstatujem da postoje razvojni putevi, razvoja mreže kriminala i korupcije koja se sprovodi i vidi se na osnovu svih velikih projekata koji se ogledaju u partijskim interesima, a i današnji kandidat svoju velelepnu karijeru počeo je kao deo fantomskog klana koji je jedne večeri ukinuo državu“, rekla je Stojmenović.

Za zamenika predsednika gradske skupštine sa 61 glasom, po drugi put, izabran je Igor Jovanović, dok je sa 57 glasova za sekretara Skupštine Beograda izabrana Biljana Živković a za njenog zamenika Tatjana Vučenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.