U trendu

Zdrava Srbija u Čajetini predstavila plan izgradnje u naredne četiri godine

Predsednik Zdrave Srbije i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović predstavio je danas plan izgradnje u toj opštini i ukazao na „nikada prljaviju izbornu kampanju koja se vodi protiv njega i njegove porodice, kao i ostalih funkcionera te stranke“.

„Ovaj intenzitet neistina i zla nije bio nikada na teritoriji Čajetine i Zlatiborskog okruga. Vređaju članove naših porodica, kriju se ljudi iza lažnih profila, iznose se neistine. Krenulo je sa lažima kako ćemo da uništimo i upropastimo Ribničko jezero i da tako ostavimo opštinu bez vode. Mi koji toliko radimo ne možemo da dozvolimo sebi da nešto rušimo“, rekao je Stamatović, na završnoj konvenciji u Domu kulture, a saopštila ta stranka.

Dodao je da se vodi neprimerena borba za zemljište PK „Zlatibor“. Neko je, kako je rekao, 2000-e godine zacrtao i sebi dao za pravo da bude gazda trećine Zlatibora, a da to ne plati.

„Kontinuitetom u vlasti smo sprečili, da 2.213 hektara ode u ruke privatnog lica. Većina tog zaposednutog zemljišta je planovima opštine ili Vlade Srbije predviđena za javne namene i borimo se da ostane u vlasništvu države Srbije i Čajetine“, rekao je Stamatović.

Naveo je da je 70 hektara ka Smiljanskim zakosima, preko puta Krsta, opština dodelila manastiru Hilandar, da je oko 500 hektara pored Ribničkog jezera namenjeno za izgradnju golf terena, a deo će se koristiti i za obilaznice.

Na tom zemljištu se, prema njegovim rečima, nalazi i postojeća gondola, i gradiće se nova prema Priboju, na toj zemlji se nalazi groblje, reciklažno dvorište, kao i skijalište na Obudojevici.

„Borimo se samo istinom i nećemo da se služimo prljavom kampanjom. Samo nam je potrebna vaša podrška i nište ne moramo da zloupotrebljavamo. Odgovorno vam tvrdim da mi pobeđujemo“, naveo je Stamatović.

Predsednik Izvršnog odbora Zdrave Srbije i predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić naveo je da je za prethodne četiri godine izgrađena najduža gondola na svetu, najsavremeniji pogon za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, 194 kilometara puteva, a rekonstruisano 30 kilometara, 70 kilometara vodovodne i 15 kilometara kanalizacione mreže.

Rekonstruisana je i proširena, dodao je, sportska hala, Dom kulture u Čajetini, sportska hala na Zlatiboru sa smeštajnim kapacitetima i solarnom elektranom od 500 kilovata. Naveo je da je početa izgradnja novog vrtića na Zlatiboru i završena je rekonstrukcija vrtića u Čajetini.

Velika sredstva su, kako je rekao, uložena u Agrobiznis centar, (Eko agrar), u nabavku poljoprivredne mehanizacije za potrebe uslužnog oranja i svega ostalog po izuzetno povoljnim cenama, početak organske proizvodnje u mlekari „Naša Zlatka“.

Izgrađena je, prema njegovim rečima, nova zgrada komunalnog javnog  preduzeća i nabavljena mehanizacija. Položeno je, kako je naveo, devet kilometara cevi Sušičkog vodovoda, što je polovina predviđenih radova, a nabavljeno je preostalih osam kilometara cevi za trasu do Zlatibora.

Urađen je, prema njegovim rečima, rezervoar na Zlatiboru od 2.000 kubika i zamenjen je kompletan magistralni cevovod od Ribničkog jezera do Zlatibora u dužini od četiri kolometara.

Đurić je naveo da se u naredne četiri godine nastavlja sa izgradnjom gondole od Tornika do Pribojske Banje, radiće se golf teren kod Ribničkog jezera, 20 fudbalskih terena na samom Zlatiboru, iznad hotela Tornik, postrojenje za preradu otpadnih voda u Čajetini, ali i manja u Mačkatu, Sirogojnu, Vodicama, Smiljanskim zakosima i Gajevima, fiskulturne sale u Sirogojnu i Mačkatu.

Planirano je, dodao je i proširenje vrtića u Mačkatu, uz nastavak izgradnje puteva, tako da će svaki zaseok dobiti asfaltni put.

Član Glavnog odbora Zdrave Srbije i direktor Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ Srđan Pantović rekao je da će se raditi rekonstrukcija košarkaškog i odbojkaškog terena, izgraditi zabavni dečiji park i 21 parking mesto iznad vrtića. 

U izgradnji je, kako je rekao i veći kompleks na Glavici, košarkaški, odbojkaški i fudbalski teren, atletska staza i sve će biti završeno za mesec dana, a planu je  otvaranje i dva nova prilaska Čajetini.

Direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini Jelena Marić rekla je će se graditi Dom za učenike na prostoru između osnovne i srednje škole i sportskog centra Glavica.

Na tom prostoru će, kako je rekla, biti izgrađen multifunkcionalni objekat sa 100 dvokrevetnih soba sa kupatilima, restoranom kapaciteta 50-70 učenika, a u okviru doma će biti i bazen, teretana, prostor za bilijar i stoni tenis, čitaonica i internet učionica, sale za hobije učenika.

Dom će, prema jenim rečima, koristiti i učenici osnovne škole kao i đačku kuhinju, a u njemu će postojati i prostor za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju ustanove „Zračak“ koji će biti prilagođen njihovim potrebama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.