U trendu

Zeleno levi front: AFŽ osuđuje sudsku presudu Aidi Ćorović zbog murala Ratka Mladića

Autonomni ženski front, u okviru Zeleno-levog fronta (ZLF), izrazio je danas podršku mirovnoj aktivistkinji Aidi Ćorović, i osudio presudu Prekršajnog apelacionog suda po kojoj je ona osuđena zato što je gađala jajima mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Sramno je da se Aida Ćorović poziva na izdržavanje zatvorske kazne nakon što je dobila novčanu kaznu zbog simboličkog čina građanske neposlušnosti. Ovaj čin je jasno ustajanje u odbranu antifašističkih i mirovnih vrednosti, i umesto da suzbija promociju ratnih zločinaca, ovom odlukom naše pravosuđe jasno poručuje da staje u odbranu lika i dela osuđenog ratnog zločinca“, navodi se u saopštenju ZLF.

U saopštenju se navodi da je do te situacije „dovelo odustvo adekvatne reakcije vlade Srbije i gradske uprave Beograda, koja ne samo što nije sama sprovela uklanjanje murala, već je i zabranila aktivistima da to učine zbog navodne opasnosti od sukoba sa pristalicama Ratka Mladića“.

„Hvala Aidi na ovoj nepokolebljivoj i hrabroj odluci da se suprotstavi sistemu koji kažnjava one koji se bore za ljudska prava i mir, a dopušta da se javni prostor i celo društvo kompromituje promocijom ratnih zločinaca, govora mržnje, pretnji i nasilja“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.