Zelenski: Pokazali smo da se Rusija može zaustaviti, ali nam je preko potrebno još PVO sistema

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja pokazala svetu da se ruska vojska može zaustaviti.

On je danas u Vilnjusu počeo posetu baltičkim zemljama da bi tražio dodatnu pomoć Ukrajini za rat sa snažnijom i bolje snabdevenom ruskom vojskom.

Zelenski je rekao da Ukrajina mora još da pojača protiv-vazduhoplovnu odbranu i dopuni zalihe municije jer dugometni napadi postaju glavna osobina borbi ove zime.

„Dokazali smo da se Rusija može zaustaviti“, rekao je on posle razgovora s litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom.

Ukrajinske zalihe znatno su potrošene na odbranu pošto je Moskva 29. decembra pojačala napade. Po  podacima Kijeva, do 2. januara Ukrajina je bila napadnuta s više od 500 dronova i raketa.

„Preko su nam potrebni savremeni sistemi protiv-vazduhoplovne odbrane“, rekao je Zelenski napominjući da je sada to trenutno najpotrebnije.

On je, međutim, dodao da su zalihe male i u zemljama koje im to mogu obezbediti, a mnogo je bezbednosnih izazova u svetu.

Ukrajina se nada da će ubrzati razvoj domaće namenske industrije i sa stranim saveznicima raditi na ubrzavanju proizvodnje oružja i municije.

Ukrajinski zvaničnici koji putuju sa Zelenskim, potpisali su nekoliko sporazuma o zajedničkoj proizvodnji oružja.

Očekuje se da će slični sporazumi biti potpisani i u drugim baltičkim zemljama koje će Zelenski posetiti sutra.

Fokus njegovog dvodnevnog putovanja u Litvaniju, Letoniju i Estoniju biće, naveo je Zelenski na Telegramu, pitanja bezbednosti, kao i prijem Ukrajine u EU i NATO.

Zelenski je zahvalio Litvaniji na vojnoj pomoći i dobroj volji.

„Znamo koliko je ovaj dugotrajni rat naporan i zainteresovani smo za pobedu Ukrajine u njemu što je pre moguće“, rekao je novinarima predsednik Litvanije.

Male istočnoevropske zemlje su među državama koje Ukrajini pružaju najistaknutiju političku, finansijsku i vojnu podršku, a baltičke zemlje brinu da bi mogle biti naredna meta Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.