U trendu

Zelenski: Ruska vojska proširuje ofanzivu na severu i istoku Ukrajine, cilj je zauzimanje Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će ruska vojska proširiti ofanzivu na severu i istoku Ukrajine s ciljem da zauzme Harkov.

„Pokrenuli su operaciju koja se može sastojati od nekoliko talasa, a ovo je prvi talas“, rekao je Zelenski u intervjuu agenciji Frans pres.

Zelenski je rekao da je, uprkos ruskom napredovanju poslednjih dana u oblasti Harkova, situacija za ukrajinske snage bolja nego pre nedelju dana, kada su snage Kremlja iznenadno prešle granicu.

Prema mišljenju ukrajinskog predsednika, Rusija želi da napadne Harkov, drugi po veličini grad u zemlji.

Zelenski je rekao i da, kada je reč o sistemima PVO, Ukrajina danas ima „25 odsto onoga što joj je potrebno da odbrani Ukrajinu“.

Ukrajini bi bilo potrebno 120 do 130 aviona tipa F-16 ili drugih borbenih aviona, kako Rusija ne bi imala nadmoć u vazduhu, rekao je Zelenski.

„Nalazimo se u apsurdnoj situaciji u kojoj se Zapad plaši da Rusija izgubi rat, a u isto vreme ne želi da Ukrajina izgubi“, smatra ukrajinski predsednik.

Rusija ostvarila najveći teritorijalni napredak od kraja 2022, sa osvojenih oko 257 kilometara kvadratnih samo u regionu Harkova, navodi AFP.

Najmanje tri osobe su poginule i 28 je ranjeno u bombardovanju Harkova juče posle podne, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.