Zelenski zatražio od Orbana da se pridruži ukrajinskim mirovnim naporima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je zamolio mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u poseti Kijevu, da se pridruži mirovnim naporima Ukrajine, dok je Orban pozvao na prekid sukoba.

„Pozvao sam Mađarsku i premijera Orbana da se pridruže naporima u cilju organizovanja novog samita za mir u Ukrajini“, rekao je Zelenski, u svom svakodnevnom obraćanju građanima.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Jovkva izjavio je na tamošnjoj televiziji da je Zelenski „čuo Orbanov predlog o prekidu vatre, ali da mu je preneo svoj stav o tome“.

Mirovni plan za koji se zalaže Zelenski, od početka rata, predviđa povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije, suđenje ruskim zvaničnicima pred međunarodnim sudom i rusko plaćanje reparacije. Rusija je odbacila takav plan.

Pošto taj plan nije uspeo da dobije podršku ni tokom mirovnog samita održanog u junu u Švajcarskoj, bez Rusije, Zelenski je rekao da radi na novom planu za okončanje sukoba, sa ciljem da dobije podršku većeg dela međunarodne zajednice.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je sopstveni predlog rešenja: da Ukrajina ustupi pet regiona koje je delimično okupirala Moskva i da se odrekne pridruživanja NATO. To rešenje odbacili su i Ukrajina i zapadne zemlje.

Zelenski je ipak opisao rezultate razgovora sa Orbanom kao – dobre.

„Vidimo da su odnosi između Ukrajine i Mađarske sada potpuno drugačiji. Oni su konkretni i uzimamo u obzir potrebe obe zemlje“, rekao je predsednik Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.