U trendu

Zemlje Zaliva osudile izjave izraelskih ministara o emigraciji iz Gaze

Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su danas izjave dva izraelska ministra koji pozivaju Palestince da napuste Pojas Gaze.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir je u ponedeljak dan nakon sličnog poziva svog kolege ultradesničara,ministra finansija Becalela Smotriča pozvao na povratak jevrejskih naseljenika u Gazu posle rata kao i da se ohrabri palestinsko stanovništvo da emigrira.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da „kategorički osuđuje i odbacuje izjave ta dva ministra“.

Takođe je pozvalo međunarodnu zajednicu da deluje suočena s upornošću „Vlade Izraela u kršenju međunarodnog prava svojim „izjavama i postupcima“.

Katar, koji je posredovao uspostavljanju primirja između Izraela i palestinskog Hamasa krajem novembra, je takođe najoštrije osudio izjave dva ministra.

„Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog raseljevanja koju primenjuju okupacione vlasti protiv stanovnika Gaze neće izmeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i ostaće palestinska“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Katara.

Kuvajt je sledio primer drugih suseda u Zalivu i upozorio protiv „planova Izraela da raseli stanovnike Gaze, posebno palestinski narod“.

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su normalizovali odnose s Izraelom 2020. godine su takođe najoštrije osudili kako je navedeno, ekstremističke izjave izraelskih ministara.

Te izjave su takođe osudile SAD, Francuska i EU.

Vlada premijera Benjamina Netanjahua u kojoj su desničarske ultradesne i partije ultraortodoksnih Jevreja je već optužena da je ojačala položaj naseljenika na Zapadnoj obali palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar