U trendu

Žigmanov: Filantropija ne treba da bude čin milosrđa, već politike da se ostvari jednakost

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je „filantropija kao vrednost“ prepoznata u Srbiji, i da je cilj da ona ne bude „čin milosrđa već čin politike da se jednakost ostvari u punini“.

Žigmanov je novinarima pred početak okruglog stola „Filantropija kao davanja za opšte dobro – unapređenje podsticajnog okvira“ u Palati Srbija rekao da država može da pomogne filantropiju uvodeći poreske olakšice za davanje donacija.

On je podsetio da je Vlada Srbije 2018. godine, u cilju podsticanja davanja za siromašne, formirala Savet za filantropiju.

Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je rekao da je u cilju podsticanja filantropije podignut neoporezivi deo za stipendiranje studenata sa 13.000 na 30.000 dinara, kao i da je ostvaren „niz dobrih inicijativa“.

„Jedna od inicijativa je da se obnovi Savet za filantropiju, pri kabinetu premijera ili premijerke, ili pri ovom ministarstvu“, kazao je Matić.

Matić je naveo i da se radi na inicijativi za smanjenje PDV-a za hranu pred istekom roka trajanja, koja bi bila donirana onima kojima je potrebna, po ugledu na rešenja koja se već primenjuju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u Evropskoj uniji.

On je ocenio da bi „donatorstvo eksplodiralo“, kada bi bilo poreskih olakšica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar