U trendu

Živković (SSP): Država deli i udruženja osoba sa invaliditetom

Poslanica i predsednica Odbora Stranke slobode i pravde za socijalnu politiku Irena Živković izjavila je danas da resorno ministarstvo deli udruženja osoba sa invaliditetom na politički podobna i nepodobna i da ih po toj podeli finansira.

U otvorenom pismu ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikoli Selakoviću ona je navela da govorni merač krvnog pritiska kojeg koriste slepi i slabovidi, u Savezu slepih košta 8.000 dinara, dok se u Prizmi u slobodnoj prodaji može kupiti za 5.600 dinara što, kako je navela, pokazuje „još jednu u nizu malverzacija koje se čine na leđima osoba s invaliditetom“.

„Nije ni čudo, jer je predsednik Saveza slepih na svečanosti povodom Dana osoba sa invaliditetom izjavio da biti invalid nije lako, ali biti invalid i živeti u Srbiji nije tako teško, i dodao da je položaj osoba sa invaliditetom znatno bolji i da postoje sistemska rešenja, za šta je zaslužan – citiram – ‘naš dragi predsednik Aleksandar Vučić, najpopularniji političar u svetu i najuspešniji predsednik u istoriji srpske državnosti’ “ – rekla je Živković.

Dodala je da je taj predsednik Saveza predlagao da se udruženja osoba sa invaliditetom urede po sistemu reprezentativnosti, gde bi reprezentativna imala saradnju s ministarstvima, a sva ostala bi se finansirala projektno čime je „Selaković bio oduševljen“.

Poslanica je ministru Selakoviću poručila: „Vlast kojoj pripadate deli udruženja osoba sa invaliditetom već godinama na politički podobna i nepodobna, pa mi je drago da do kraja svog mandata niste realizovali ovu ideju o novom zakonu. Jedini uslov za finansiranje i saradnju sa ministarstvima treba da budu rezultati rada ovih udruženja, ali prateći tokove novca i malverzacije ove vlasti na račun ljudi sa invaliditetom, verujem da je i Vaša računica jasna i da vodi i potpunom odbacivanju ‘nepodobnih’ „.

Ukazala je i da škola za slepe „Veljko Ramadanović“ koja jedina pruža konkretnu pomoć i podršku, ima problem da dobije sertifikate koji su neophodni, a država ne izlazi u susret.

„Ne uzdam se, naravno, ni u Vašeg naslednika kao ministra, ko god on bio, jer će ovo ministarstvo i ova država moći da stanu uz ljude s invaliditetom samo kad se promeni ova vlast koja ne preza od toga da se bogati čak i na račun najugroženijih, ali uzdam se u građane Srbije koji će do tih suštinskih promena i dovesti“, navela je Irena Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.