Živković (SSP) na Dan osoba sa autizmom: Hitno uspostaviti registar osoba sa smetnjama

Dan osoba sa autizmom Srbija je i ove godine dočekala bez Registra osoba sa smetnjama i bez zakona o roditelju-staratelju, bez definisane podrške i uz ignorisanje vlasti – izjavila je majka deteta sa autizmom i narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković uz zahtev da nadležni što pre uspostave Registar i usvoje taj zakon koji udruženja roditelja predlažu već godinama.

„U takvoj realnosti moguće je da (Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović) ‘Batut’ objavi sraman podatak o samo 157 dece sa smetnjama, rekla je Živković.

„Da je neko iz ‘Batuta’ samo prešao ulicu i prebrojao kartone dece sa smetnjama u Klinici za dečiju neurologiju, shvatio bi da ih je samo tu nekoliko hiljada, pri čemi svi upućeni u problematiku znaju da je samo osoba sa autizmom najmanje jedan procenat društva, uz stalni porast“ – navela je ona.

Dodala je da deci nedostaju lični pratioci, personalni asistenti i programi za autizam bez kojih je inkluzija samo mrtvo slovo na papiru, porodice nemaju garantovanu finansijsku pomoć, a ne postoje ni razrađeni programi za stanovanje uz podršku kao ni mogućnost zaposlenja.

„U protekloj deceniji u ime reforme školstva i pomoć i podrške deci sa smetnjama potrošeno je više od 100 miliona evra, a rezultati su gotovo nikakvi“ – rekla je poslanica i ocenila da je jedan od razloga za to korupcija, te da se samo u toku jedne godine preko pet miliona evra namenjenih nejugroženijim kategorijama, među ostalim i deci sa smetnjama, slilo u privatne džepove.

Živković je rekla da Srbija neće biti država svih svojih građana sve dok su „nevidljive“ osobe sa smetnjama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.