U trendu

ZLF: Ako Brnabić ne kaže gde je inicijativa za zabranu litijuma, krivična prijava i protiv nje

Poslanik opozicionog Zeleno-levog fronta (ZLF) u Skupštini Srbije Radomir Lazović je danas pitao zbog čega je vladajuća Srpska napredna stranka „sakrila“ Narodnu inicijativu za zabranu rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije, koju je potpisalo više od 38 hiljada građana.

Povodom današnje izjave predsednice Skupštine Ane Brnabić da je projekat iskopavanja litijuma dobar za Srbiju, Lazović je pitao: „Zašto su pobegli od rasprave u parlamentu kad su tako čvrsto uvereni da bi rudarenje bilo dobro za Srbiju? Zašto beže od rasprave, zašto se skrivaju od javnosti i po svaku cenu, pa i po cenu kršenja zakona?“.

Lazović je rekao da su Vladimir Orlić i Ivica Dačić, predsednici parlamenta u dva prethodna saziva, „najbrutalnije prekršili zakon“ i „sakrili“ od Skupštine inicijativu za zabranu rudarenja litijuma i bora.

„Ako je Ana Brnabić tako uverena da je iskopavanje litijuma dobro za Srbiju, neka pošalje ovu inicijativu u parlament i neka brani svoje mišljenje pred narodom, a ne da Rio Tinto i drugi lešinari nadleću oko zapadne Srbije i pokušavaju da nas prevare i ipak nastave projekte“ – napisao je Lazović u saopštenju.

Naveo je da je pravni tim ZLF podneo krivične prijave protiv odgovornih koji su sakrivanjem inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora prekršili zakon i Ustav Srbije.

Prijave su podnete protiv predsednika Skupštine pre dva saziva Ivice Dačića i tadašnjeg generanog sekretara Skupštine Veljka Odalovića, zatim protiv donedavnog predsednika Skupštine Vladimira Orlića i generalnog sekretara Skupštine Srđana Smiljanića, kao i protiv prethodne predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević.

Ako Brnabić ne odgovori gde je ta narodna inicijativa, „dopunićemo krivičnu prijavu i protiv nje“ – najavio je Lazović uz ocenu da je „ovako važno pitanje krađe 38 hiljada potpisa građana i krađe narodne inicijative i njeno skrivanje od Narodne skupštine ozbiljan kriminal i ne može proći nekažnjeno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.