U trendu

ZLF: Privatizacija linija GSP je put u propast beogradskog javnog prevoza

Zeleno levi front (ZLF) je ocenio danas da je privatizacija linija Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) „put u propast“ beogradskog javnog prevoza.

ZLF je za to optužio sadašnju vlast i u saopštenju ukazao da je „najnoviji slučaj požara na autobusu na liniji 511, samo par dana nakon što su autobusu na istoj liniji otpala vrata“, još jedan „u nizu primera katastrofalnog pravca“ u koji, kako je naveo, „vodi privatizacija linija javnog prevoza“.

„Kao i u svakoj vrsti preduzetništva, ukoliko nekoga dovedete u položaj da ostvaruje monopol i nemate alternativu, on će taj položaj iskoristiti“, izjavio je koordinator za saobraćaj te stranke Zoran Bukvić.

Ocenio je da se stiče se utisak „da gradske vlasti što pre hoće da podele profitabilne linije njima bliskim privatnim prevoznicima“ jer se, kako je ukazao, ne može videti drugi interes grada da ovako bitan resurs preda u ruke privatnom vlasniku“.

Kako je naveo, izjava bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića „da privatne prevoznike mogu da kazne po ugovoru, ali ne i GSP, jer grad ne može da kazni sam sebe“ u slučaju linije 511 predstavlja čistu demagogiju.

To je obrazložio time što se „havarije autobusa na liniji 511 ponavljaju, a od grada izostaje reakcija“, piše u saopštenju.

„Bilo da je u pitanju nesposobnost ili nameštanje tendera za linije ‘prijateljskim’ prevoznicima, ovo je put u uništavanje GSP-a i dovođenje grada Beograda u položaj da zavisnosti od privatnih prevoznika“, dodao je Bukvić.

ZLF / Ne davimo Beograd će kao jedan od prioriteta prilikom promene vlasti, imati osnaživanje GSP-a i uvođenje profesionalnog menadžmenta koji će se baviti interesom grada, a ne „pravljenjem burazerskih dogovora sa privatnim prevoznicima“, zaključuje se u saopštenju ZLF.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar