U trendu

ZLF: U subotu protest povodom najave rušenja hotela Jugoslavija

Zeleno – levi front (ZLF) će, povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa tog dela Beograda, organizovati protest u subotu u podne, ispred tog hotela, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije (PDR) za blok 11 i deo bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, u kojima se nalazi hotel „Jugoslavija“, kojim se predviđa mogućnost rušenja hotela, izgradnja dve kule visine do 155 metara i kompleksa koji bi se prostirao na 240.000 kvadratnih metara i u kom bi živelo 1.150 stanovnika.

Iz ZLF su naveli da je plan donet bez konsultovanja građana koji žive u neposrednom okruženju.

„Ne postoje odgovori na pitanja kako će novi stanovnici zadovoljiti potrebe za obrazovanjem, lečenjem, kulturom, kako će novih više od hiljadu stanovnika uticati na postojeće stanje u tom kraju, kako će izgradnja još jedne gomile čelika i stakla uticati na mikroklimu ovoga kraja i da li će reka Dunav koja bi trebalo da nudi osveženje i relaksaciju svima, postati dostupna samo odabranima“, navodi se u saopštenju.

Javni uvid u Nacrt PDR-a traje do 20. maja i do tada zainteresovani građani mogu dostaviti primedbe na ta planska rešenja.

Hotel Jugoslavija je u martu kupila kompanija „MV Invest“, koja je u vlasništvu „Milenijum tima“, a koji je prošle godine inicirao izmenu Plana detaljne regulacije za prostor na kom se nalazi hotel.

„Tokom ranog javnog uvida za PDR koji je završen 23. septembra 2023. godine, građani su podneli oko 1.500 primedbi“, podseća ZLF.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.