U trendu

Žofre: Pristupanje Uniji zahteva hrabrost za sprovođenje reformi i rešavanje teških pitanja

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da je Unija potpuno posvećena podršci Srbiji u procesu njenog pristupanja tom bloku i ukazao da to zahteva političku volju i hrabrost za sprovođenje reformi i rešavanje teških pitanja.

Na prijemu povodom Dana Evrope, 9. maja, Žofre je rekao da je EU otvorena za prijem novih članica i da sada postoji „nova prilika“ koju Srbija treba da iskoristi zajedno sa celim Zapadnim Balkanom.

„EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima u pridruživanju našem evropskom domu, gde i pripadate. To zahteva stalne napore da se zemlja reformiše, političku volju da se reforme sprovedu i hrabrost da se reše sva teška pitanja u tom procesu“, kazao je Žofre na prijemu u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Žofre je naveo da se „raduje saradnji“ sa novom vladom Srbije, što uključuje i rad na reformskoj agendi koja se priprema.

„Računamo na vlast i građane Srbije. Srbija ima bogatu istoriju i kulturu, građani su veoma vredni. Pridružite nam se da dalje gradimo naš evropski dom, dom demokratskih vrednosti koji će doneti prosperitet svima“, dodao je Žofre.

Na prijemu su bili i premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, šef diplomatije Marko Đurić, ministar policije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i drugi državni zvaničnici.

Među zvanicama su bili i opozicioni prvaci Zdravko Ponoš, Miroslav Aleksić, Dobrica Veselinović, Pavle Grbović, kao i predstavnici diplomatskog kora, civilnog sektora i medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.