U trendu

Žofre: Proširenje EU ostaje ključni prioritet kada je reč o Zapadnom Balkanu

 Šef delegacije Evropske unije Emanuele Žofre izjavio je večeras da proširenje ostaje prioritet kada je reč o politici Unije prema Zapadnom Balkanu.

„Što se tiče politike prema Zapadnom Balkanu proširenje je ključni prioritet. Posle agresije Rusije na Ukrajinu promenilo je sve u Evropi. Ja očekujem da će i Evropskom parlamentu koji je izabran danas, pridruživanje biti u samom vrhu prioriteta. Proširenje je visoko na dnevnom redu prioriteta i za Evropsku komisiju. Videćemo kako će EU parlament biti formiran, ali verujem da neće biti promene politke u vezi sa Zapadnim Balkanom, naprotiv, doći će do jačanja pridruživanja kao propriteta“, izjavio je Žofre za N1.

On je naveo i da su na ovim izborima za EP neki građani Srbije, koji imaju državljanstvo neke EU zemlje, već mogli da glasaju.

„Želimo da građani Srbije budu deo evropske porodice, što pre. Evropskoj uniji će biti potrebno pet godina da se pripremi za sve. Ponuda je tu, ali je lopta na terenu država Zapadnog Balkana, oni moraju da spreovedu reforme, moraju da se usklade sa spoljnom politikom EU“, naveo je.

Prema prvoj projekciji sastava novog saziva EP, najviše glasova osvojila je konzervativna Evropska narodna partija (EPP), a krajnje desne stranke će imati znatno više poslanika nego do sada.

Na izbore za Evropski parlament, održanim od 6. do 9. juna izašlo je 51 odsto upisanih birača, pravo glasa imalo je oko 360 miliona Evropljana, a u novom sazivu će biti 720 poslanika, 15 više nego u dosadašnjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.