U trendu

Zoo vrt Palić: Mala lavica je operisana, vodi se borba za njen život

Uprava Zoološkog vrta na Paliću objavila je danas da je mala lavica koja je sredinom prošle nedelje smeštena u tu ustanovu, operisana ali se nalazi u veoma lošem stanju.

Ona je dehidrirana, slaba, mršava, i četvrti dan se vodi borba za njen život, dodaje se u objavi na Fejsbuk stranici Zoo vrta.

„Odmah po prijemu videli su se sledeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana, i očigledno je bila u bolovima“, naveli su iz Zoo vrta.

Lavica je odmah pregledana, rađen je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi, i primila je veterinarsku terapiju u vidu infuzije, vitamina, različite vrste inekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala.

Po reakciji na meso, kako su naveli, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu.

„Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, to jest, prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu – bubrezi i jetra“, dodaje se u objavi.

Pored tih navedenih problema, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

„Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje“, dodaje se.

U toj ustanovi su poručili da je najvažnije u ovom trenutku da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga će se u saradnji sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju.

Mladu lavicu je pronašao Subotičanin u četvrtak, 21. septembra tokom odlaska na posao na Čantavirskom putu, nakon čega je životinja zbrinuta i prebačena u Zoološki vrt na Paliću.

U Policijskoj upravi Subotice rečeno je za agenciju Beta da je istraga i dalje u toku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar