Haneke – pobednik 65. kanskog filmskog festivala

"Zlatna palma" 65. kanskog festivala otišla je u ruke reditelja Mihaela Hanekea (Michael Haneke) za film "Ljubav" ("Amour"; "Love"). Film govori o ljubavi, braku i smrtnosti, a glavni akteri su muž i žena u poznim godinama života. Radnja prati Džordža i Anu, dvoje penzionisanih profesora muzike, čija je ljubav stavljena na probu dok je Ana na samrti. Ova nagrađena drama snimljena je u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji.
Henekeu je ovo drugi put da ponese najvišu nagradu u Kanu posle 2009. godine, kada je pobedio filmom "Bela traka" ("Das weise Band; The White Ribbon"). Tako je postao jedan od retkih reditelja koji su ovu prestižnu nagradu osvojili dva puta. Pored njega, tu čast su imali Frensis Ford Kopola, braća Žan-Pjer i Lik Darden, Bile Ogast, Šohei Imamura i Emir Kusturica.
Gran pri festivala poneo je italijanski reditelj Mateo Garone (Matteo Garrone) za film "Reality" ("Realnost"), koji se bavi fascinacijom "Velikim bratom". Nagradu za najbolju režiju poneo je Karlos Rejgadas (Carlos Reygadas) za film "Posle senke, svetlost" ("Post tenebras lux").
Nagradu žirija poneo je irski reditelj Ken Louč (Ken Loach) za film "Anđeoski deo" ("The Angels’ share"). Kenu Louču, koji je 2006. godine dobio "Zlatnu palmu" za film "Vetar koji njiše ječam", ovogodišnja nagrada žirija deveto je priznanje koje je on do sada osvojio na Kanskom festivalu. Komedija čija se radnja dešava u Glazgovu bavi se četvoricom prestupnika osuđenih na društveni rad koji odlučuju da ukradu kutiju skupocenog viskija s idejom da će im to promeniti život nabolje.
Nagradu za najbolju žensku ulogu ponele su Kristina Flutur (Cristina Flutur) i Kosmina Straran (Cosmina Stratan) za film rumunskog reditelja Kristijana Munđijua (Cristian Mungiu) "Dupa dealuri" ("Iza brda"; "Beyond the hills"). Munđiju je dobio i nagradu za najbolji scenario na festivalu. Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen) za film "Jagten" ("Lov"; "The hunt") reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas Vinterberg).
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.