U trendu

​Kasete se vraćaju u modu

Nenadano interesovanje ljubitelja muzike za ploče, koje je proteklih godina dovelo do prave „renesanse” vinila, već je postalo „opšte mesto”, ali odnedavno još jedan format za slušanje muzike vraća se u modu. U pitanju su kasete, kojima je tržište devedesetih godina prošlog veka „presudilo”.

Prodaja kaseta porasla je za 75 odsto u 2016. godini, pokazao je izveštaj „Nilsen mjuzika”, kuće koja od svog osnivanja 1991. beleži prodaju muzike. Magazin „Bilbord”, pozivajući se na „Nilsenov” izveštaj, objavio je da je u prošloj godini prodato 129.000 kaseta u SAD. Koliko god da ovaj broj deluje „smešno”, ipak se radi o fantastičnom rezultatu, što pokazuje i podatak da je tokom 2015. prodato samo 74.000 kaseta u Americi.

To je, naravno, zanemarljiv broj ako se uzme u obzir podatak o ukupnoj prodaji albuma, u fizičkom i digitalnom formatu u prošloj godini. Jer, tokom 2016. prodato je ukupno 200,8 miliona albuma, što je pad od 17 odsto u odnosu na godinu ranije. Međutim, prodaja muzike na vinilu zabeležila je rast od deset odsto, i ploče su prodate u tiražu od 13,1 milion primeraka.

Čuvena floskula da se „istorija ponavlja” mogla bi da se primeni i na tržište muzičkih proizvoda. Ne samo da se vinil vratio, već i kasete, čija je smrt odavno bila „gotova stvar”, polako postaju sve traženija roba. „Sramežljivom” povratku kaseta doprinela su, kako je naveo „Bilbord”, i izdanja hit albuma u ovom formatu, prevashodno albuma „Beauty Behind the Madness” Vikenda, odnosno „Purpose” Džastina Bibera. Oba izdanja prodata su u tiražu od skoro 1.000 primeraka. Duplo veći tiraž dostigla su prošlogodišnja reizdanja albuma, koji se smatraju muzičkim klasicima – Prinsov „Purple Rain” i Eminemov „The Slim Shady”.

Ubedljivo najprodavanija kaseta dve godine zaredom jeste ona na kojoj se nalazi saundtrek za film „Čuvari galaksije”. U prošloj godini dostigla je tiraž od 4.000 primeraka, iako je u pitanju ostvarenje iz 2014. godine. Još po premijeri filma saundtrek, nazvan „Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1”, bio je čak 11 nedelja na vrhu „Bilbordove” liste. Iako ovaj blokbaster prati sjajna muzika, odnosno hitovi Marvina Geja i Tami Terel, Dejvida Bouvija, sastava „Džekson fajv” ili „Blue Swede”, nisu te numere doprinele prodaji kaseta, već scene iz filma u kojima Kris Prat, koji igra Pitera Kvila, sluša muziku sa starog dobrog vokmena…

U 2016. čak 25 albuma na kasetama prodato je u tiražu od 1.000 primeraka, što je opet zadivljujući rezultat u odnosu na godinu ranije kada je samo osam izdanja dostiglo ovaj tiraž. Sve kasete „opremljene” su i kodom za digitalni daunloud albuma, prevashodno zbog onih konzumenata koji nemaju ili su se odavno oslobodili kasetofona.

Zanimljiv je podatak da kasete tokom prošle godine nisu kupovane samo u specijalizovanim muzičkim prodavnicama. Znatan broj albuma na kasetama prodat je u američkom maloprodajnom odevnom lancu „Urban autfiters” – 21 odsto od ukupne prodaje u 2016. godini. Najviše kaseta, 43 odsto, kupovano je preko interneta, odnosno specijalizovanih digitalnih platformi, a 33 odsto u nezavisnim muzičkim prodavnicama.

Oktobarski „praznik kaseta”

Kao što je ponovnom interesovanju za vinil doprinelo ustanovljenje Dana prodavnica ploča 2007, a prošle godine dostignut je i rekord s obzirom na to da je najviše vinila prodato upravo u aprilu 2016, slična stvar dešava se i sa kasetama. Naime, 2013, inspirisani Danom prodavnica ploča, čelnici nekoliko nezavisnih diskografskih kuća u Velikoj Britaniji ustanovili su Dan prodavnica kaseta. Već 2014. prodavnice od Engleske i Nemačke, preko Amerike, do Novog Zelanda, slavile su ovaj „praznik kaseta”, a u oktobru prošle godine događaj je poprimio do sad najveće razmere. Pored silnih čuvenih albuma koji su reizdati na kasetama, organizovane su i mnogobrojne promocije i koncerti.

(Jelena Koprivica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.