U trendu

10 delova sveta koje naseljavaju najinteligentniji narodi

Kombinujući rezultate testova inteligencije u većini zemalja sveta, rezultate učenika na ispitima iz matematike, ali i statistiku o visokom obrazovanju stanovništva, Gazette Review napravio je listu 10 najinteligentnijih država sveta, prenose mediji.

10. Švedska

Prosečni IQ u Švedskoj iznosi 101. Ove zemlja ima dobar obrazovni sistem gde većinu troškova snosi država. Ne čudi zato što su fakulteti dostupni većini, a ni to što je veliki procenat populacije visoko obrazovan. Pored toga, Švedska je druga zemlja na svetu po korišćenju računara na radnom mestu. Njima se tokom rada služi čak 75 odsto zaposlenih Šveđana.

9. Austrija

Prosečni IQ u Austriji iznosi 102, koliko i u Nemačkoj i Italiji, koje se nalaze na 8. i 7. mestu liste najinteligentnijih nacija za 2016. godinu. Austrija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema na svetu, a ponose se i činjenicom da imaju najveći broj doktorskih titula među radnom snagom u zemlji u odnosu na ostatak sveta. Od 1.000 stanovnika čak 7 žena i 9 muškaraca su doktoriri nauka.

8. Nemačka

Nemačka je u istoriji iznedrila brojne filozofe, naučnike i umetnike, pa ne čudi činjenica da veliki broj građana završava fakultete iz ovih oblasti. Vrlo su popularni i tehnološki univerziteti.

7. Italija

Italija je zemlja s nekim od najvećih vajara, slikara, pisaca i pesnika svih vremena. Ipak mnogi zaboravljaju da je to domovina i velikih inovatora na području nauke i tehnologije. To dokazuje i statistika s nadprosečnim brojem diploma iz oblasti matematike, fizike i drugih prirodnih nauka. Prosečni IQ u Italiji iznosi 102.

6. Holandija

Prosečni IQ u Holandiji iznosi 103. Ova zemlja ima vrlo dobar obrazovni sistem za decu, s čak devetim najboljim rezultatima u svetu kada je reč o matematičkim testovima. U poslednjem segmentu najbolja je Finska, zemlja koja ima i najbolji obrazovni sistem od svih zemalja, ali istovremeno po rezultatima standardizovanih testova inteligencije nalaze se tek na 28. mestu.

5. Singapur

Vrh lestvice najinteligentnijih nacija “drže” narodi iz Azije. Prosečni IQ u Singapuru iznosi 103, a ovaj ostrvski grad-država ponosi se i odličnim obrazovnim sistemom u koji ova bogata zemlja ulaže mnogo novca. Najviše sredstava ulaže se u “isplative” privredne sektore poput tehnologije i finansija.

4. Tajvan

Prosečni IQ u Tajvanu je 104. Stanovništvo u ovoj zemlji govori kineskim i engleskim jezikom čime sebi otvaraju šanse za poslovnu suradnju s ostakom sveta. Deca se školuju u državnim školama, a smatraju se izuzetnim stručnjacima na području tehnologije.

3. Japan

Japan je poznat po izuzetno rigoroznom obrazovnom sistemu zbog kog učenici moraju da posvećuju veliki deo svog vremena učenju i školskim obavezama. Čak 99 odsto populacije je pismeno. Univerzitet u Tokiju se smatra najboljim u Aziji, a Japan jednim od svetskih lidera na području naučnih istraživanja. Prosečni IQ u Japanu je 105.

2. Južna Koreja

Medijska kuća Bloomberg proglasila je Južnu Koreju najinovativnijom zemljom na svetu. Studenti imaju treće najbolje rezultate na matematičkim testovima, a mnogo novca troše na istraživanje i razvoj novih ideja. Južna Koreja uz to ima najbržu i najpouzdaniju internet vezu što dokazuje i njihovu kompetitivnost u želji da budu “broj 1” na području tehnologije. Zahtevni ispiti i takmičarski duh, nažalost, rezultirali su i vrlo visokom stopom samoubistava među učenicima. Prosečni IQ u Južnoj Koreji je 106.

1. Hong Kong

U ovoj posebnoj administrativnoj oblasti Kine živi najviše ljudi s najvišim IQ-om na svetu, a prosek iznosi čak 107. Studenti u Hong Kongu postižu najbolje rezultate na testovima iz matematike i drugih predmeta, a imaju i drugi najbolji obrazovni sistem nakon Finske. Učenici su izuzetno ambiciozni, pa upisuju dodatne vanškolske aktivnosti kako bi povećali svoje šanse za dobijanje poslova iz snova u njihovoj budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.