10 stvari koje se u stranim državama smatraju sramnim i ne smete da ih radite

Ona stara latinska poslovica „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“ i dalje važi. Kada putujete bilo gde u inostranstvo, važno je proučiti zakone i pravila bontona države koju posećujete.

Isto tako, važno je utvrditi kakvo biste ponašanje trebalo da izbegavate za vreme vašeg putovanja, jer će vas to poštedeti nepotrebnih neprijatnosti.

Zato smo pripremili listu od 10 stvari koje bi svakako trebalo izbegavati pri poseti određenim stranim državama.

1. Hranjenje ptica u Singapuru

Zbog hranjenja ptica, bacanja smeća po ulici i žvakanja žvaka u javnosti zaradićete visoke novčane kazne u Singapuru.

2. Kimanje glavom u Bugarskoj i Albaniji

Obično kimanje glavom gore dole znači potvrdu nečega, a trzanje glavom sa strane na stranu znači ne. Važno je znati da je u Bugarskoj i Albaniji to obrnuto.

3. Pokazivanje znaka za „OK“ rukom u Turskoj

U Turskoj taj je znak ekvivalentan pokazivanju srednjeg prsta.

4. Hodanje po biciklističkoj stazi u Holandiji

Biciklizam je glavni način prevoza u Holandiji i obično je biciklistički saobraćaj prilično gust. Dakle, kada hodate biciklističkom stazom rizikujete da vas biciklista obori. Bilo bi bolje držati se pločnika, jer biciklisti na svojoj stazi imaju prednost nad pešacima i neće biti kažnjeni ako vas povrede.

5. Preskakanje reda u Australiji

Preskakanje reda uvek je tabu ako se nalazite u Australiji ili u Engleskoj. To važi kada koristite javni prevoz, trgovačke centre, pubove ili bilo šta drugo. Uvek pojednostavite stvari i izbegnite neprijatnosti tako što ćete pričekati svoj red.

6. Fotografisanje osoba bez pristanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Prema zakonima te zemlje, to se smatra zločinom. Možete završiti iza rešetaka i do 6 meseci ili platiti veliku kaznu, preko 100 hiljada dolara, a posebno ako fotografije objavite na društvenim mrežama.

7. Javno dodirivanje osobe suprotnog pola u Indiji

8. Podela računa u Francuskoj

Ako ste za stolom samo s jednom osobom i podelite račun, budite sigurni da će u Francuskoj na to gledati kao na nesofisticiran, čak i primitivan čin. Međutim, ako za stolom sedi veća grupa ljudi, u redu je međusobno podeliti račun.

9. Ostavljanje napojnice u Japanu

Premda nije zakonom zabranjeno, u većini slučajeva u Japanu se smatra bezobraznim i nekulturnim ostavljanje napojnice. Na svom računu uvek ćete primetiti da piše da je osoblje plaćeno u celosti i da nisu potrebne dodatne novčane stimulacije.

10. Mahanje u Grčkoj

Grci pokazivanje dlanova smatraju uvredom, a ne pozdravom. Osobi kojoj u Grčkoj mašete kao da poručujete: „Odbacujem te.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.