U trendu

22. februar – Dan lenčuga

Ove je godine po drugi put u Velikoj Britaniji obeležen Dan lenčuga. Za sada praznik nije zvanično prihvaćen, niti je to neradni dan, ali se idejni tvorac, mala firma Oncus, trudi da pokaže i dokaže da je lenčarenje zdravo, a da je ovakav praznik neophodan. Pomenuta firma je posvećena razvijanju i promovisanju mladih talenata, i uglavnom pomaže kreativnim početnicima da dođu do svog prvog muzičkog izdanja. „Bez dokolice i lenčarenja nema ni kreacije“, smatra tim koji je osmislio praznik i koji podstiče ljude na nerad 22. februara.

Ideja ima sve više pristalica, pa se ove godine promociji datuma pridružio i pisac i glumac Sajmnon Peg (Simnon Pegg), zvezda serije „Spaced“, koji smatra da su rad i zabušavanje kao Jin i Jang, i da jedno bez drugog ne ide. „Od životnog značaja je shvatiti vrednost lenčarenja i prihvatiti nužnost zabušavanja. Ako povremeno ne dignete sve četiri uvis, ne možete da spoznate ni smisao vremena koje ste proveli radeći, niti da uživate u plodovima tog rada“, kaže on.

Idejni tvorci dana se duhovito poigravaju sa datumom koji su ustanovili, ali i sasvim ozbiljno upozoravaju da je današnje društvo „histerično prezauzeto“, a da je preterano isticanje važnosti rada odlična podloga za stres koji postaje sve ozbiljniji i rašireniji problem. Naravno, tome treba pridodati i depresiju, koja postaje sve zastupljenija boljka u gradovima i razvijenim državama. „Kancelarija nije centar Univerzuma. Smanjite broj radnih sati, i malo se više opuštajte. Bićete srećniji i zdraviji!“, poručuju organizatori Dana lenčuga.

Korisna adresa:

  • National Slacker Day

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.