U trendu

A šta će biti sa vašim Facebook nalogom ?!?

Iako većina Facebook korisnika ima svoje naloge  tek nekoliko godina, dobar deo ne može da zamisli online bitisanje bez ove društvene mreže, a da smo na Facebook „navučeni“ kao na drogu jasno govori i podatak da mnogi i ne znaju šta su radili sa svojim slobodnim i manje slobodnim vremenom pre Facebook ere, i kako su obaveštavali svoje prijatelje (i neprijatelje) o, na primer, ludom noćnom provodu, preskupom letovanju ili novoj vezi.

Sećate li se vi?

Elem, o našoj zavisnosti dovoljno govori i podatak da mnogi ne sumnjaju u to da će Facebook kao takav postojati i stojati čvrsto kano klisurina i u narednih sto pa i milion godina – sve će propasti, samo će Facebook opstati, je l’…

Nije da je čitava priča netačna – ako se uzme u obzir istorija ove mreže i upliv u sve pore ljudskog života u modernom dobu, od onih benignih, „zaraznih“ osobina – da nam oduzima vreme dok „samo virimo“, do prikupljanja i korišćenja naših ličnih informacija u reklamne i druge svrhe…

Činjenice govore same po sebi – pre 10 godina ova mreža imala je milion korisnika. Sada, 2014.,  ima preko milijardu i 300 miliona onih koji imaju svoje naloge na ovoj mreži.

Zapanjujuće?

Nije. Svakodnevno, na FB se konektuje preko 900 miliona ljudi i provodi svoje vreme na mreži – neko čitav dan, neko samo malo – u proseku oko 40 minuta. Oko 700 miliona online je preko svojih mobilnih telefona.

I sad dolazimo do pitanja iz naslova: Ukoliko Facebook bude postojao u narednim decenijama (a sva je verovatnoća da hoće, previše je globalna pojava da bi tek tako nestao), dakle, ukoliko ova mreža bude postojala za 100 godina, uzimajući sve parametre u obzir, pa čak i procente neaktivnih i deaktiviranih naloga – da li znate da će na Facebooku za 100 godina biti preko 900 miliona naloga mrtvih ljudi?

Užasavajuća činjenica, zar ne?!?

Doduše, mnogi zagriženi korisnici već ostavljaju u amanet nekome svoje lozinke „za svaki slučaj“, a nije isključeno ni da će Facebook osmisliti i „report“ dugme za prijavu preminulih i deaktivaciju naloga, jer, biznis je biznis.

Ali je već prilično zastrašujuća činjenica da neki od nas već uveliko „viđaju“ svoje preminule prijatelje po raznim segmentima ove društvene mreže, i ni malo nije prijatno kada vas Facebook obavesti da bi bilo lepo da lajkujete neku stranicu jer vaš preminuli FB prijatelj, imenom i prezimenom a i fotografijom, „taj – i – taj liked this“.

Zamislite tek onda zombi planetu od cirka 900 miliona Facebook korisnika koji su se već odavno „čekirali“ u nekoj drugoj paralelnoj dimenziji – uključujući i pisca ovih redova i vas koji čitate.

Naravno, nama to, tada, neće biti od velike važnosti, neko će se već setiti da napravi spomenare od naših profila i proučava život u jadnom i čemernom prethodnom veku.

Jer se optimistično nadamo da će naredni biti bolji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.