U trendu

Ako jaja imaju crvenu tačku to može da znači samo ovu 1 stvar: Iznenadićete se

Da li ste primetili crvenu tačku na jajima? Evo šta to znači ako se nalazi u žumancetu ili belancetu

Ako ste ikada primetili crvenu tačku na jajima, možda ste se zapitali šta ona znači. Naučnici objašnjavaju kada ovakva jaja nisu pogodna za konzumaciju. Mnogi ljudi veruju da krvava tačka u žumancetu znači da je jaje oplođeno, ali to nije tačno.

Krvave tačke u žumancetu

Suprotno popularnom verovanju, krvava tačka u žumancetu ne znači da je jaje oplođeno. Ove tačke nastaju zbog pucanja kapilare u jajniku kvočke. To se može desiti zbog starosti kokoške, vrste hrane koju konzumira i drugih faktora, ali ne znači da jaje nije bezbedno za jelo. Stručnjaci tvrde da je to normalna pojava.

Crvena tečnost u belancetu

Pre nekoliko godina, jedna žena iz Kine bila je iznenađena kada je u belancetu jajeta videla crvenkastu tečnost sličnu krvi. Kupila je jaja u prodavnici po višoj ceni jer su tvrdili da su kokoške hranjene isključivo insektima. Kada je pozvala novinare, istražili su slučaj. Prodavnica je tvrdila da su to posebna jaja, dok je proizvođač pokušao da objasni da kokoške imaju menstruaciju.

Naučnici su objasnili da crvenkasta tečnost u belancetu može nastati iz dva razloga: zbog parazitske bakterije koja živi u debelom crevu kokoške i izaziva upalu jajovoda, ili zbog zabranjene hrane kojom su kokoške hranjene. Takođe su istakli da kokoške nemaju menstruaciju i savetovali su da se takva jaja ne jedu.

(24sata.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.