U trendu

Ako ste kupili staru knjigu, pre čitanja je obavezno stavite u zamrzivač! Evo i zašto

Kupovina knjige za mnoge od nas predstavlja posebno uzbuđenje jer oni koji su ljubitelji čitanja, na taj sada već možda zastareli način, znaju kakvo bogatstvo predstavlja prelistavanje svake nove stranice, završavanje narednog poglavlja i „upijanje“ ispisanih redova. Svaka nova knjiga u našim rukama je novo iščekivanje i u našim prostorijama zauzima posebno mesto.

Mnogi se odlučuju na kupovinu onlajn ili polovnih knjiga i to ne samo zato što se na taj način štedi novac, već i zato što se tako mogu pronaći retka i zaista stara i vredna izdanja. Ipak, ono sa čime ćete se suočiti tada jeste da se o takvim primercima morate brinuti na poseban način kako ona ne bi završila u smeću.

“Najbolji način da se knjiga sačuva od prljavštine jeste da se ona prebriše suvim ubrusom ili krpom s mikrovlaknima. Prebrišete knjigu od korica do korica, pazeći na temeljno čišćenje stranica. Ako su ostale mrlje na koricama, najbolje je preko njih preći vlažnom krpom ili navlaženim papirnim ubrusom. Rukopisni natpisi, ukoliko nisu ispisani nekim mastilom koje je trajno, možete ukloniti i gumicom”, savetuje Džejms Frejzer, menadžer Grolijer Poetri knjižare u Bostonu.

Ipak, gora situacija od prljavštine jeste ukoliko su se u knjigama naselili insekti, što onda zahteva dezinfekciju.

Najbolji način za dezinfekciju je, kako kaže mikrobilolog Džejson Tetro, jeste korišćenje alkohola od 70 odsto, međutim, ako ne želite da nanosite alkohol na knjigu alternativa mogu biti i blagi sapun i voda koji će ubiti mikrobe. Još jedan način kako da se rešite klica je ultraljubičasto svetlo, pa čak i Sunce koje je možda i najbolje dezinfekciono sredstvo. Ipak, postoji i način da jednostavno ostavite knjigu da se sama suši nedelju dana i mikrobi će nestati, jedino u tom slučaju morate voditi računa da se to ne prenosi na vaše ruke i dalje.

Ipak, postoji i pogubnija situacija od svih navedenih, a to je ona kada je knjigu zahvatila buđ. To ćete uočiti ako ima sive ili crne mrlje na sebi, što se dešava ukoliko je ona dugo boravila na vlažnom mestu. Najbolji način da je zaštitite, kako savetuju stručnjaci, jeste da je stavite u plastičnu vrećicu i zamrznete na 24 sata.

“Zamrzavanje knjige je najbolji način borbe protiv buđi”, istakao je Frejzer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.