U trendu

Ako uspete da ih izgovorite, svaka vam čast! Ovo su najduža imena gradova i sela

Najduža imena gradova i sela: Šta nam kriju i gde se nalaze?

Da li znate koja država, grad i selo imaju najduža imena? Ukoliko se nađete u britanskom selu sa najdužim imenom na svetu, suočićete se sa pravim jezičkim izazovom: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogogoch. Ovo selo na ostrvu Anglsi u Velsu, Velika Britanija, poznato je po svojoj izuzetno dugoj tabli s nazivom, privlačeći brojne turiste.

Stanovnici Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogogoch, koje skraćeno zovu Llanfairpwllgwyngyll ili Llanfairpwll, navikli su na ovo jezičko čudo. Ovo selo ima 3.040 stanovnika, od kojih 76% govori velški jezik, prema popisu iz 2001. godine. Poznavaoci toponima tvrde da je ovo najduži naziv naselja u Evropi.

Ali, Velika Britanija nije jedina sa jezičkim čudima. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji jezero sa imenom Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, poznato i kao jezero Vebster. Ovo jezero je dom plemena Chaubunagungamaug, danas članova plemenske konfederacije Nipmuc. Lingvisti veruju da ime potiče od značenja „Mesto za lov ribe na granici“.

Najduža plaža na svetu nosi ime dune Nunathloogagamiutbingoi, i nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva Nunivak na Aljasci. Međutim, ova plaža nije najbolji izbor za letovanje, jer letnje temperature retko prelaze 15°C, dok zimi mogu pasti i do -28°C.

Dakle, ukoliko želite istražiti ova interesantna mesta, možda je najbolje da prvo uključite štopericu kada počnete da izgovarate njihova imena!

Ako uspete da izgovorite ime bez zastajkivanja, svaka vam čast!

(24sata.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.