U trendu

Alarmantna nestašica vode u svetu

Četiri milijarde ljudi, odnosno svaka treća osoba, suočeno je sa nestašicom vode koje nema dovoljno ni za najosnovnije potrebe, što je daleko više nego što se ranije verovalo, pokazuju rezultati najnovije studije o raspoloživim količinama pijaće vode u svetu.

Nestašica vode na globalnom nivou uzrokovana je porastom stanovništva i samim tim potrošačkih navika i nekontrolisanim navodnjavanjima poljoprivrednih dobara, prenosi Glas Amerike.

Znaci u prirodi su očigledni, kaže profesor Arjen Hukstra sa univerziteta Tvente u Holandiji, koautor nove studije koju je sproveo časopis  “Science Advances”.

„Smanjuje se količina podzemnih voda, smanjuje se nivo jezera, neka čak i presušuju. Sve je manje vode u rečnim koritima. To utiče na ekosistem i bioraznolikost“, rekao je on.

Najnovijom studijom su, prvi put, ispitivane mesečne potrebe za vodom, za razliku od prethodnih koje su rađene na godišnjem nivou.

Ustanovljeno je da je četiri milijarde ljudi, od kojih polovina živi u Kini i Indiji, suočeno sa ozbiljnim nestašicama vode, što je znatno više od dve do tri milijarde kako su pokazivala prethodna istraživanja.

Meksiko, Severna Afrika, Južna Amerika, Bliski istok i zapadni deo Amerike takođe spadaju u visoko rizična područja, kada se radi o nestašici vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar