U trendu

Anomalije temperature površine mora pomažu u predviđanju globalnih trendova denga groznice

Tim kineskih naučnika otkrio je da anomalije temperature površine mora u tropskom Indijskom okeanu mogu predvideti veličinu globalnih epidemija denga groznice.

Studija objavljena u časopisu Bauka (Science) sugeriše da bi klimatski indikator mogao poboljšati predviđanje i planiranje odgovora na epidemiju, piše Sinhua.

Denga je flavivirusna bolest koju prenose komarci i koja pogađa skoro polovinu svetske populacije. Poznato je da klimatski događaji kao što je el ninjo utiču na dinamiku prenošenja denga groznice na globalnom nivou utičući na razmnožavanje komaraca.

Koristeći klimatske mehaničke modele i podatke o slučajevima groznice prijavljenih iz 46 zemalja jugoistočne Azije i Amerike, istraživači sa Pekinškog normalnog univerziteta identifikovali su povezanost između globalnih klimatskih obrazaca i sezonskih i međugodišnjih razmera epidemija denga groznice i na severnoj i na južnoj hemisferi.

Studija je otkrila da model ima mogućnost da daje upozorenja o denga groznici do devet meseci unapred, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodne modele koji su mogli da daju upozorenja samo tri meseca unapred.

Nalazi bi mogli omogućiti efikasnije planiranje odgovora na epidemiju, ali su potrebne dalje procene da bi se procenio prediktivni učinak modela, rekao je Tian Huaiju sa univerziteta, jedan od autora rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.