U trendu

Arheološka misterija

Jedan izraelski arheolog pronašao je na obali Mrtvog mora drveno sidro iz rimskog doba. To nije sve: sidro je ostalo u potpunosti očuvano, zahvaljujući visokoj koncentraciji soli i minerala u vodi.

Gideon Hadas izjavio je da veruje, ali da za to nema dokaza, da sidro potiče sa kraljevskog broda biblijskog kralja Iroda, koji je vladao Judejom u vreme Hristovog rođenja. Ovaj kralj bio je poznat i po tome što je imao raskošnu palatu u obližnjoj Masadi. Sidro, staro dve hiljade godina, visoko je skoro dva metra, tačnije 1,8 metara. Drvena sidra iz istog perioda odavno su se raspala, ali je ono koje je Hadas pronašao ostalo očuvano zahvaljujući jedinstvenim uslovima u Mrtvom moru, koje je poznato po visokoj koncentraciji soli i minerala.

Mrtvo more ima sposobnost da sve konzervira, izjavio je Hadas, koji je sidro pronašao tokom šetnje po zapadnoj obali mora, nedaleko od grada Kibuc Ajn Geda. Izraelski arheolog kaže da je, iako nema podataka koji govore u prilog teoriji da je Irod imao brod, zabeleženo da je u starosti, iz zdravstvenih razloga, iz Masade putovao do toplije, istočne obale Mrtvog mora. Malo je verovatno da je bolesni kralj putovao oko Mrtvog mora, kroz surovu pustinju, i to na magarcu. Zaista je teško poverovati u to. Zato je verovatno da je plovio brodom, kako i tvrdi Hadas. Kralj Irod poznat je u istoriji i po izgradnji drugog velikog jevrejskog hrama, ali i po tome što je odsekao glavu Jovanu Krstitelju, po nalogu Salome, kojoj ju je doneo na poslužavniku.

Pronađeno drveno sidro biće preneseno u gradić blizu koga je i pronađeno – Kibuc Ajn Geda, gde će i biti dalje ispitano, a onda najverovatnije izloženo u nekom muzeju kao još jedan svetski raritet. Sve to zahvaljujući solima i mineralnim sastojcima u Mrtvom moru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.