U trendu

Automobili na paru

Više od 100.000 patenata bilo je potrebno da bi se napravila verzija automobila koja se danas koristi širom sveta. U vremenu u kojem živimo malo ko obraća pažnju na automobile, izuzev kada je u pitanju neki izuzetno skup i luksuzan model. Međutim, stvaranje četvorotočkaša teklo je sporo i mukotrpno, a prvi automobil je nastao zahvaljujući nizu pronalazaka različitih tvoraca.
Prvi model vozila na četiri točka pojavio se 1769. godine u Francuskoj, a konstruisao ga je inženjer i mehaničar Nikolas Džozef Kinjo. To je u stvari bio vojni traktor koji se kretao uz pomoć parnog motora, a korišćen je u vojne svrhe. Kinjo je bio i prvi vozač koji je doživeo saobraćajnu nesreću. Na sreću, nije bio teže povređen, ali je to bio nagoveštaj nepovoljnih događaja koji su usledili – jedan od njegovih finansijera je ubrzo umro, a drugi je bio teško povređen u jednoj nesreći, pa je i novac za eksperimentisanje na usavršavanju vozila presušio.
Zatim su mnogobrojni pronalazači, koristeći ideje ovog izumitelja, pokušavali da stvore vozilo koje će se kretati na sopstveni pogon. Prvi automobili svojim izgledom nisu nimalo podsećali na one koje danas viđamo na ulicama. Kretali su se na parni pogon i bili su izrazito bučni, pa su prolaznici u panici bežali od njih. Vozili su brzinom od tri kilometra na čas, a ispred njih je išao čovek s crvenom zastavom, kako bi na njihov dolazak upozorio ostale učesnike u saobraćaju. Ova vozila podsećala su na starinske kočije, imala su drvene točkove, a veliki parni kazan nalazio se iza vozača.
Tridesetih godina 19. veka pojavili su se automobili koji su se kretali pomoću električne energije, a pronalazač je bio Robert Anderson iz Škotske.
U decenijama koje su usledile tragalo se za bržim, stabilnijim i manje opasnim vozilom, koje će ljudi rado koristiti. Više izumitelja ostalo je zabeleženo u istoriji po svojim pronalascima, a naročito su ostali zapamćeni Gotlib Dajmler i Karl Benc. Oni su kasnije osnovali automobilske industrije koje su i danas među vodećima u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.